Een blik op de toekomst van de robotica in de maritieme sector

Op dinsdag 9 februari organiseerde de innovatiecommissie van Netherlands Maritime Technology (NMT) een symposium met het thema ‘Innovatie in de maritieme industrie; robotica’ in de Buccaneer in Delft. Doel van het symposium was om álle leden van NMT te informeren over de zaken die het afgelopen jaar binnen de innovatiecommissie zijn besproken. Met zo’n zestig deelnemers werd er een blik geworpen op robotica nu en in de toekomst en het innovatieproces werd bekeken. Beide vormden het afgelopen jaar de rode draad voor de commissie.

Robotica in productie- en bedrijfsproces

Nathalie de Regt van de Buccaneer heette de aanwezigen van harte welkom voor wat de officieuze opening was van de Buccaneer. Het symposium was het allereerste evenement in dit totaal vernieuwde complex. Na een aantal woorden van de dagvoorzitter Prof. dr. ir. Miroslaw (Mirek) Lech Kaminski, Full Professor of Ship and Offshore Structures aan de TU Delft, vertelde Cees Wieringa (Valk Welding) over robotica in het productieproces. Valk Welding heeft veel ervaring met lasrobots in de productie en er werden enkele voorbeelden van buiten de maritieme industrie getoond. Wieringa ging dieper in op Arc-Eye techniek, Laser Vision kennis en software ontwikkeling.

Vervolgens belichtte Joop Roodenburg (Huisman) het thema vanuit het bedrijfsproces. Belangrijk is dat er ontworpen wordt vanuit de automatiseringsgedachte en dat niet enkel het menselijk gedrag wordt gekopieerd. In dat laatste geval benut je niet alle mogelijkheden. Hét voorbeeld hiervan is de volledig geautomatiseerde boorvloer waarvan Huisman op dit moment een volledig werkende demo aan het bouwen is.

Het programma werd vervolgd met drie pitches over het innovatieproces. Kjelt Remmen (Axces), Jacco Wols (Bakker Sliedrecht) en Piet Kloppenburg (Technofysica) vertelden in een aantal minuten hoe het innovatieproces binnen hun organisatie is opgezet.

Innovatiemanagement

Hierna was het woord aan Jane Zuidema (MANS Open Mind Management). Zuidema is expert in innovatiemanagement en begon haar presentatie met een aantal oefeningen voor de deelnemers. Daarna legde ze uit hoe je als CEO het innovatieproces kunt bevorderen. “Uitvinders moet je niet op commando iets laten uitvinden. Laat ze met rust en ze bedenken de meest fantastische innovaties”, aldus Zuidema.

Robotica & het menselijke aspect

Na de pauze ging het programma verder met een presentatie van Jenny Coenen (TU Delft). Zij gaf het publiek een update over de ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied. “Er is een heleboel gebeurd de laatste jaren op robotgebied en daarvan zien we erg weinig terug in de maritieme industrie”, aldus Coenen. Coenen deed een oproep om samen met de maritieme industrie hiermee aan de slag te gaan. De TU Delft was aanwezig met een robot ter demonstratie.

Ad de Brouwer (Bosch Rexroth) vertelde over de ontwikkelingen in de toekomst en zoomde daarbij ook in op de wereld buiten de maritieme sector. Met een aantal voorbeelden liet hij zien dat robotica in vele aspecten in ontwikkeling is. “Robotica is gewoonweg de toekomst”, aldus De Brouwer. Allerlei ontwikkelingen buiten het maritieme vinden, op soms heel onverwachte wijze, hun weg naar onze industrie.

Tot slot was het woord aan Jos van Erp (FME, Programmabureau Smart Industry). Zijn presentatie was gericht op het menselijke aspect rondom het thema robotica. “Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor mensen binnen uw bedrijf. Gelukkig zijn we een heel eind op weg”, aldus Van Erp. “Het is nu belangrijker dan ooit dat mensen zich blijven ontwikkelen.”

Het programma werd afgesloten met een netwerkborrel en een rondleiding door de nieuwe ontmoetingsplek voor de energie- en offshore sector in Delft: Buccaneer.