Nesec Shipping Debt Fund van 250 miljoen euro voor ondersteuning van scheepsbouw

Maandag 27 januari heeft financieringsinstelling Nesec, in het bijzijn van onder andere staatssecretaris Mona Keijzer, het Nesec Shipping Debt Fund (NSDF) gelanceerd. Met dit fonds van 250 miljoen euro kunnen Nederlandse reders die short-sea-schepen willen laten (ver)bouwen een beroep doen op steun met de financiering. Het fonds wordt gefinancierd door diverse investeerders en de provincie Groningen, deels gegarandeerd door de Nederlandse staat.

Het NSDF is een aanvulling op en alternatief voor bankleningen en gaat zich specifiek richten op de aanschaf van nieuwe of bestaande schepen, ofwel de aanpassingen daarvan. Bijvoorbeeld om te voldoen aan de nieuwe eisen op het gebied van ballastwater, zwavel en andere emissies. De leningen die het fonds verstrekt zijn hypothecair gedekte leningen.

Managing Director van NMT, Roel de Graaf: “Het NSDF is van groot belang voor onze leden in het Noorden. Daarom hebben wij als NMT actief gelobbyd om het belang van het fonds voor de Noordelijke scheepsbouw bij politiek en overheid onder de aandacht te brengen.

Het NSDF kan rekenen op de ondersteuning van de provincie Groningen. Met een omzet van 1,3 miljard euro en 4.300 medewerkers in circa 100 bedrijven is de scheepsbouw van groot belang voor de economie en werkgelegenheid in het Noorden en Groningen in het bijzonder.

Meer informatie over het Nesec Shipping Debt Fund is te lezen: