Alfa Laval PureBallast 3 Ex dekhuisoplossing voldoet aan de behoeften van productentankers

Een nieuwe Alfa Laval PureBallast 3 Ex dekhuisoplossing is goedgekeurd voor productentankers met Framo-ballastpompen. Met deze oplossing kan Alfa Laval PureBallast 3 Ex op het dek worden geïnstalleerd zonder wijzigingen aan het ballastpompsysteem dat aan boord is geïnstalleerd.

Meer informatie

Moderne tankers gebruiken dompelballastpompen zodat de ballastpompkamer kan worden weggelaten en er meer ruimte voor de vracht aanwezig is. Dit betekent dat hun ballastwaterbehandelingsystemen vaak in een dekhuis geïnstalleerd moeten worden. Echter kan de filter terugspoeling, waterdruk vereisen, boven de beschikbare druk van het huidige markt-conforme ontwerp van de ballastpomp.

“De situatie is een Catch-22 voor eigenaars van productentankers, die een aanwezig pompsysteem moeten aanpassen om de ballastwaterbehandeling te ondersteunen,” zegt Anders Lindmark, hoofd van Alfa Laval PureBallast. “De technische teams voor Framo-pompsystemen en Alfa Laval ballastwaterbehandelingssystemen hebben samen een dekhuisoplossing ontwikkeld die deze zorg wegneemt.”

Type goedgekeurd en gevalideerd met Framo-ballastpompen

De nieuwe dekhuisoplossing bevat een boosterpompunit in het PureBallast 3 Exsysteem en andere aanpassingen om de terugspoeldruk te verhogen. De aanpassingen zorgen ervoor dat er voldoende terugspoeldruk wordt gegenereerd door het ballastwaterbehandelingssysteem zelf.

Na de beoordeling door DNV-GL, is de oplossing goedgekeurd in de Framopomptestfaciliteit voor gebruik op productentankers waarop Framo-ballastpompen zijn geïnstalleerd. Omdat de wijzigingen binnen de huidige US Coast Guard type goedkeuring en het herziene IMO G8-certificaat voor PureBallast 3 Ex vallen zijn er geen aanvullende certificeringen nodig.

De dekhuisoplossing bevat niet alleen het PureBallast 3 Ex-systeem, maar ook HVAC, verlichting en alle benodigde leidingen in het dekhuis. “Met een complete dekhuis- oplossing die zowel op het vlak van pompen als van ballastwaterbehandeling is goedgekeurd, kunnen we volledig inspelen op de behoeften van productentankers,” zegt Lindmark.

Voor meer informatie over de Alfa Laval PureBallast 3 Ex en Alfa Lavals aanpak van ballastwaterbehandeling, bezoek www.alfalaval.nl/pureballast