Arbopraktijkboek

Het Arbopraktijkboek ondersteunt bedrijven op het gebied van Arbo- en Milieuzaken. Het versterkt niet alleen de aandacht voor veilig en gezond werken van personeel en toeleveranciers op de werven, maar zet ook een branchestandaard neer. In 2010 heeft Netherlands Maritime Technology de eerste versie uitgebracht. Nu, vijf jaar later, werd het tijd voor een update. Op 21 mei 2015 is het vernieuwde Arbopraktijkboek overhandigt aan Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden bij de Inspectie SZW.

Meer informatie

Vernieuwing Arbopraktijkboek

In de vernieuwde versie zijn recente ontwikkelingen en resultaten uit het project 5x beter geïntegreerd. De vijf cao-partijen in de metaalbewerking en metalektro zijn verenigd in 5xbeter: Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. Gezamenlijk zet de metaalsector zich in voor het verbeteren van veilig en gezond werken. Dit gebeurt onder andere  door het ontwikkelen van richtlijnen en praktisch toepasbare 5xbeter Verbeterchecks. Voor de scheepsbouw zijn er twee verbeterchecks ontwikkeld, namelijk ‘Werken op hoogte’ en ‘Werken in besloten ruimte’. Deze verbeterchecks zijn terug te vinden in het vernieuwde Arbopraktijkboek.

Daarnaast zijn enkele nieuwe onderwerpen toegevoegd aan het Arbopraktijkboek voor de scheepsbouw, zoals: ‘Werken op en rond het water’, ‘Composieten’ en het nieuwe fenomeen ‘Nanodeeltjes’. Ook zijn de asbestprotocollen beter beschreven. Met de aanpassingen en toevoegingen is het Arbopraktijkboek weer helemaal up to date.

Downloaden

Het Arbopraktijkboek is een openbaar document.

Klik hier om het Arbopraktijkboek te downloaden.