Baggerbedrijf de Boer bestelt hopperzuiger en ploegboot

Afgelopen week heeft Baggerbedrijf de Boer twee orders geplaatst voor nieuwbouwschepen. IHC gaat aan de slag met hopperzuiger ‘Lesse’ en scheepswerf Hoekman zal de ploegboot ‘Peter’ voor haar rekening nemen. Het onderstreept het vertrouwen dat de Sliedrechtse baggeronderneming heeft in de toekomst.

Zowel de ‘Lesse’ als de ‘Peter’ zijn doorontwikkelingen van eerder bestelde schepen. Tezamen met het voltallige vlootpersoneel zijn de ontwerpen verder geoptimaliseerd, waaruit nieuwe concepten zijn ontstaan. Zo is de ‘Peter’ een doorontwikkeling van de in 2014 opgeleverde ‘Kees jr.’ De multifunctionele ploeg- en sleepboot meet 22,30 bij 7 meter en kent een diepgang van 2,80 meter. Het schip wordt uitgerust met onder andere een multibeam waarmee de bodem volledig driedimensionaal in kaart gebracht kan worden. Deze peilingen vormen niet alleen de basis voor analyse van de uit te voeren werkzaamheden, maar ook voor verantwoording van het geleverde werk richting opdrachtgevers.

Ploegbootvloot

De ‘Peter’, die naar verwachting in mei 2018 in dienst komt, vervangt twee oudere ploegboten, die dit jaar uit de vaart worden genomen. De ploegbootvloot van De Boer komt daarmee op vijf boten, waarvan de ‘Kees jr.’ momenteel in Hamburg ingezet wordt.

Wereldwijd

De nieuwe 2.300 m3 hopperzuiger ‘Lesse’ is gebaseerd op de ‘Albatros’ (2013) en de ‘Mahury’ (2015) van Baggerbedrijf de Boer. Het schip krijgt een lage diepgang en zal uitgerust worden met een IHC Plumigator overflow om vertroebeling van het water tijdens de werkzaamheden tegen te gaan. Het schip zal wereldwijd ingezet gaan worden, net als haar twee voorgangers, die inmiddels in langdurige contracten zijn vastgelegd. In maart 2019 staat de oplevering gepland.

Lange termijn samenwerking

“Door de goede, lange termijn, relaties met onze opdrachtgevers, in combinatie met onze eigen enthousiaste vakmensen en een moderne, efficiënte vloot kijken we met veel vertrouwen naar de toekomst”, aldus directeur Kees van de Graaf van Baggerbedrijf de Boer. “Daardoor kunnen we deze stap zetten. Dat doen we graag met de partners, IHC en Hoekman, die we goed kennen en die ook in eerdere bouwteams prima met ons samengewerkt hebben.”