Bakker Sliedrecht ziet klandizie uit de visserijsector weer toenemen

Met het upgraden van de vislierinstallatie van vier viskotters vestigt Bakker Sliedrecht opnieuw zijn naam als elektrisch aandrijfspecialist binnen de visserijsector. Na het vervangen van de verouderde en vaak vervuilde besturingssystemen door Bakker Sliedrecht kunnen de schepen weer jaren vooruit.

Meer informatie

Veel van de installaties zijn zelf ooit door Bakker Sliedrecht geleverd en bestaan uit een motor voor de vislier, een motor voor de boegschroef en twee generatoren die de benodigde stroom opwekken. De motoren en generatoren kunnen met onderhoud en reparatie behouden blijven, maar de schakelkasten, waarin de besturing zit, zijn in veel gevallen hoognodig aan vervanging toe. De componenten zijn verouderd, vervuild of kapot en niet meer leverbaar. Als de viskotters voor de wal liggen, kan Bakker Sliedrecht de hele besturing binnen twee weken vervangen door een nieuwe. De eigenaren van de KW 45, de UK 246, de DS 8 en de Z 67 vroegen Bakker Sliedrecht al om de besturing van de vislierinstallaties te vervangen.

De KW 45 werd eind 2017 als eerste opgeleverd en daarna volgde de UK 246 in 2018. Recent is de DS 8 opgeleverd en deze maand staat de Z 67 op de planning. ,,We kunnen ook de hele vislierinstallatie vervangen, maar met deze upgrade zijn de kosten voor de vissers te behappen en kunnen de schepen weer jaren door,” zegt technisch commercieel adviseur Herman Rosenbrand van Bakker Sliedrecht. Volgens hem was Bakker Sliedrecht de afgelopen vijftig jaar een belangrijke speler in de visserij. In de hoogtijdagen rustte het bedrijf zo’n tien tot twintig schepen per jaar uit met een vislierinstallatie. ,,Een paar decennia geleden voeren er nog zo’n 450 vissersschepen rond met een installatie van Bakker Sliedrecht,” weet hij.

Sinds het begin van deze eeuw wat minder ging in de sector werden er weinig nieuwe schepen gebouwd. De vissersvloot werd ingekrompen en onderhoud en vervanging werd vaak op de lange baan geschoven. Dat betekende minder werk voor Bakker Sliedrecht. De laatste jaren keert het tij en krijgt het bedrijf steeds meer aanvragen van vissers en rederijen.
Dat ondanks het aangekondigde verbod op de milieu- en diervriendelijke pulsvisserij, dat voor Nederlandse vissers desastreus uitpakt. De capaciteit van de vislierinstallatie is echter op de meeste schepen intact gelaten, zodat overschakelen op de oude manier van boomkorvissen volgens Rosenbrand technisch mogelijk is.

,,Nu kunnen we opnieuw bewijzen dat we de juiste partner voor de sector zijn,” stelt hij. ,,We gaan weer geregeld op pad om onze klanten te bezoeken en om alle mogelijkheden te bespreken.”