Conceptueel ontwerp nieuw opleidingsschip STC onthuld door Rotterdamse wethouder

Na ruim 50 jaar trouwe dienst, waarvan zo’n 18 jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de binnenvaartschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Het conceptuele ontwerp van het nieuw te bouwen opleidingsschip is deze week onthuld door de Rotterdamse wethouder Kasmi. Leerlingen, studenten, bemanningsleden en docenten van STC Group zijn nauw betrokken geweest bij het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen en de ontwerpfase. Het eerste schip (hotelschip) zal in het voorjaar van 2021 in gebruik worden genomen. Naast dit hotelschip, dat de naam Ab Initio zal krijgen, worden in een latere fase ook een duwboot en een duwbak aan de vloot toegevoegd.

Meer informatie

De afgelopen maanden heeft een groep van betrokkenen, geïnspireerd en begeleid door bedrijven, zich gebogen over het conceptuele ontwerp van het hotelschip. Daarbij hebben zij rekening gehouden met eisen rondom duurzaamheid, herkenbaarheid, operationele kosten, toekomstbestendigheid en financiële haalbaarheid. Dit programma van eisen is eerder opgesteld door hbo-studenten van Rotterdam Mainport Institute en bemanningsleden van de huidige schepen.

Unieke ervaring

Astrid Kee, lid CvB STC Group en verantwoordelijk voor het bouwproject: “Het van dichtbij meemaken van dit ontwerpproces is een unieke ervaring voor iedereen en ook heel leerzaam. Vanzelfsprekend en met veel plezier hebben we leerlingen, studenten, bemanningsleden en andere collega’s actief betrokken bij het ontwerpproces. We zijn enorm trots op het conceptuele ontwerp dat er nu ligt en kijken uit naar de volgende fase. De samenwerking met het bedrijfsleven gedurende dit proces was niet alleen leerzaam voor iedereen, maar heeft ook geleid tot een spannend, onderscheidend en duurzaam concept.”