Doop tweede patrouilleschip van Nationale Politie bij Damen Shipyards

Damen Shipyards Gorinchem heeft een Damen Stan Patrol (SPa) 2005 voor de Nationale Politie officieel gedoopt. Het nieuwe schip, de P64, is het tweede schip in een contract voor zes schepen tussen Damen en de politie.

Meer informatie

De politie zal de nieuwe SPa 2005 inzetten op de uitgestrekte binnenlandse waterwegen. De aluminium romp en de bovenbouw van vezel versterkte kunststof zorgen ervoor dat het schip licht genoeg is voor snelle en effectieve politiepatrouilles. De SPa 2005 is uitgerust met een dubbele schroef en heeft een maximumsnelheid van 40 km per uur.

Dankzij het lichte gewicht van het aluminium en de composietmaterialen heeft het schip niet alleen een hogere snelheid, maar zorgt het ook voor een lager brandstofverbruik, en dus ook lagere uitlaatemissies. De P64 voldoet aan de nieuwste Europese emissienorm Euro 5 voor binnenvaartschepen en beschikt over een uitlaatgasnabehandelingssysteem.

De brandstofefficiëntie wordt nog verder verbeterd door toevoeging van een Hull Vane. Dit innovatieve scheepsbouwelement is een onderwatervleugel die onder het achterschip is bevestigd en zorgt voor een hogere brandstofefficiëntie.

Vincent de Maat, sales manager Benelux bij Damen, zei tijdens de doop van de P64: “We zijn trots dat we de politie kunnen ondersteunen bij het vervangingsprogramma van hun vloot. De nieuwe Stan Patrol schepen die we nu bouwen zijn helemaal op hun taak toegerekend: ze zijn snel en effectief, maar voldoen ook volledig aan de nieuwste milieunormen.”

Damen heeft al een jarenlange werkrelatie met de politie, waarbij het bedrijf door de jaren heen 30 Stan Patrol schepen heeft geleverd. De nieuwste order werd geplaatst na een Europese aanbesteding, waarbij een contract werd afgesloten voor drie Stan Patrol 2005 en drie Stan Patrol 2506 schepen. Damen leverde het eerste schip, een SPa 2506, op in januari 2020.