Duitse veerbootmaatschappij W.D.R. neemt M/V “RÜM HART” af voor gebruik op de Waddenzee

De Duitse eiland veerdienst, Wyker Dampfschiffs-Reederei Föhr Amrum GmbH (W.D.R.) heeft het nieuwste passagiersschip afgenomen van Thecla Bodewes Shipyards in Harlingen (Nederland), het is een snelle catamaran, welke tot 250 passagiers kan vervoeren gedurende de zomer. De “RÜM HART” voltooide haar proefvaart afgelopen vrijdag 3 mei met succes. Na haar vertrek naar Duitsland, zal de catamaran worden gedoopt op 15 mei en vervolgens meteen een charterovereenkomst beginnen met Adler-Schiffe GmbH & Co. KG, een in Westerland gevestigde veerdienst gespecialiseerd in dagtochten en Waddenzee passagiersvervoer.

Meer informatie

“We zijn erg blij met de levering van dit uitstekende schip dat de zee-verbindingen van de westkust vanSleeswijk-Holstein intens zal gaanversterken”, zei W.D.R.’s MD Axel Meynköhn toen hij vandaag het schip in ontvangst nam. “Tijdens de proefvaart afgelopen vrijdag liep alles op rolletjes; ‘RÜM HART’ heeft uitstekend gepresteerd, voldeed aan alle eisen enbehaalde de snelheid, zoals omschreven in het contract. Ik wil de scheepswerf, TB Shipyards, bedanken voor briljant werk. Wij hebben absoluut geen spijt dat wij dit contract aan partners in Nederland toe hebben gekend.

Ontworpen door Conoship voor vervoer op Waddenzee

Met het doel de inter-eilandverbindingen te versterken, besloot W.D.R. in 2017 om een contract op te stellen voor het maken van een snel varend passagiersschip. “De grootste uitdaging voor ons was het verzoek van de eigenaar om een snelheidvan 16 knopen te realiseren in het ondiepe Waddenzeewater, zelfs tegen de stroom in “, zegt Geert Dokter, MD van Conoship International BV. “Het bereiken van zo’n relatief hoge snelheid met een klein ontwerp en een erg lage diepgang is niet gemakkelijk, maar de proefvaart van afgelopen vrijdag heeft bewezen dat de opdracht succesvol is volbracht.” Met een lengte van 34,15 m en een breedte van 10,50 m biedt “RÜM HART onderdak aan maximaal 250 passagiers in de zomer, waarvan er ongeveer 100 op het dek zitten. De wintercapaciteit van het schip -“RÜM HART” is gebouwd om het gehele jaar door te varen -is teruggebracht tot 150 passagiers, ondergebracht in een ruime en lichte salon op het hoofddek, compleet met kleine keuken. In het ontwerp van de “Rüm Hart”, welke vaart met een bemanning bestaande uit drie personen, is rekening gehouden met personen met beperkte mobiliteit. Ook zijn er toiletten voor mensen met beperkte mobiliteit.

Mijlpaalcontract voor Thecla Bodewes

Voor familiebedrijf Thecla Bodewes Shipyards Group, vormde de bouw van “RÜM HART” een belangrijke mijlpaal. “Dit zeer veelzijdige referentieschip zal zeker helpen bij het versterken van de internationale reputatie van onze werf. Ik ben optimistisch dat ‘RÜM HART’ een goede ambassadeur gaat worden en hopelijk helpt het voor het verkrijgen van nieuwe contracten voor passagiersschepen, niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit buitenlandse veerdiensten”, aldus mevrouw Thecla Bodewes, de eigenaresse en CEO van Thecla Bodewes Shipyards. Werken aan de nieuwe catamaran is de afgelopen maanden intensief geweest, dit alles om “RÜM HART” te voltooien nog voor de start van het toeristische hoofdseizoen. “We hebben de productie voor de aluminium romp uitbesteed aan Bloemsma in Makkum “, vertelt Thecla Bodewes, “en op 1 december 2018 werd de romp getransporteerd naar onze eigen scheepswerf in Harlingen voor verdere bouw en afbouw”.

Doop in Wyk op 15 mei

Na de oplevering van “RÜM HART” aan W.D.R., zal haar vertrek naar Wyk -de haven van registratie -zo snel mogelijk plaatsvinden. “Het hangt eenbeetje af van de weersomstandigheden, maar ik verwacht dat we de ‘RÜM HART’ ergens deze week naar huis zullen brengen.” De doop staat gepland op 15 mei in Wyk met ongeveer 100 genodigden, waaronder vertegenwoordigers van Conoship en Thecla Bodewes Shipyards. Vervolgens zal de nieuwe catamaran in bedrijf worden genomen door de in Westerland gevestigde veerdienst, Adler Schiffe GmbH & Co. KG, onder de charternaam “ADLER RÜM HART”. Op dagelijkse basis zal de “ADLER RÜM HART ” een verbinding vormen tussen het eiland Föhr en de naburige eilanden Amrum, de holms van Hooge en Langeness, evenals de haven van het vasteland van Dagebüll, onderdeel van Adler’s uitgebreide route netwerk, met onder meer: Sylt en het eiland Helgoland. “We zijn blij dat Adler-Schiffe heeft besloten de ‘ADLER RÜM HART’ te charteren. Als onderdeel van Adler’s netwerk, zal ze een bijdrage leveren aan een nog betere verbinding voor de toeristen van de Noord-Friese eilanden dan ooit tevoren”. Bij de nieuwe catamaran zullen de passagiers aan boord gaan via de boeg met behulp van de hellingbanen aan wal in Dagebüll, Wyk, Wittdün en deels ook op Hooge en Langeness. Als alternatief is er ook, aan beide zijden van het schip, een loopbrug beschikbaar. Naast de dagtochten, is “RÜM HART” ook geschikt voor vervanging en als back-up op de W.D.R. veerdienst routes, met name op de route Hooge en Langeness vanuit de haven van Schlüttsiel.