Expertise Nederlandse maritieme industrie volop in de spotlights tijdens tweede editie van het Maritime Platform

De tweede editie van het Maritime Platform vond woensdag 26 en donderdag 27 mei plaats. In de studio van ProMedia hebben Schuttevaer en Netherlands Maritime Technology (NMT) een inspirerend programma neergezet. Hoogtepunten waren de presentatie van de sectorjaarcijfers 2020 en het lunchdebat rondom de Nederlandse concurrentiepositie en de rol van de overheid. Hoewel de vele besproken onderwerpen een koffer vol inspiratie bieden voor de komende jaren! Een kleine 1000 maritieme professionals volgden het event live vanuit huis of kantoor. Speciaal voor de leden van NMT was er voor aanvang van het programma op beide dagen een ontbijtsessie.

Durven dromen

Met bijzondere gasten zoals Pieter van Oord, CEO bij Van Oord en Thecla Bodewes, CEO bij Thecla Bodewes Shipyards was het lunchdebat een indrukwekkend hoogtepunt tijdens het tweedaagse Maritime Platform event. Sessieleider was NMT’s eigen voorzitter Bas Ort die volgens de crew van ProMedia best een nieuwe carrière als professioneel presentator zou kunnen overwegen. Ort: “Het was super. De bereidheid van onze tafelgasten om de kijkers echt een blik in hun maritieme hart te gunnen was ongelofelijk. Wat me opvalt is dat iedereen positief is over de Nederlandse scheepsbouw. Het is geen vraag of de sector nog wel bestaansrecht heeft over een aantal jaar. Het bestaansrecht van onze Nederlandse maritieme industrie neemt alleen maar toe. Eppo Bruins (red. voormalig Tweede Kamerlid en ook één van de tafelgasten) benoemde het al tijdens het debat: De exportwaarde van Nederland zit voor 70% in de industrie. Die industrie moeten we dan ook omarmen. We moeten durven dromen. Onze ambities en kennis en kunde nog beter uitdragen en onze prominente positie in de wereldscheepsbouw claimen.”

Samenwerken en tot daverende innovaties komen

Roel de Graaf, Managing Director van NMT blikt terug op het succesvolle event: “Het Maritime Platform bood onze leden een unieke kans op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de maritieme sector. De op je persoonlijke interesse afgestemde netwerkmomenten tussentijds via het Brella platform vormden deze editie een mooie meerwaarde. We zijn blij dat we samen hebben kunnen werken met ProMedia en Schuttevaer, die zoveel kennis en kunde in huis hebben op het gebied van dit soort online events. Het is bijzonder om te zien hoe achter de schermen een crew van ongeveer tien professionals bezig is met de techniek. Het programma, waar ons NMT-team heel wat uren met enthousiasme aan heeft gewerkt, inspireerde mij volop. Een voorbeeld? Ik vind het gaaf om te zien dat leden onderling goed samenwerken en soms tot geweldige nieuwe producten en services komen die echt vernieuwend zijn. Neem Machinefabriek De Waal uit Werkendam. Dit veelzijdige maritieme familiebedrijf heeft in samenwerking met Verhaar Omega, ook een familiebedrijf, de Equadrive ontwikkeld. Een 360 graden draaibare, volledig elektrische poddrive met fluisterstille werking. Al zo lang als ik me kan heugen, werken NMT-leden samen aan diverse mooie maritieme projecten en dat moet alleen maar meer en intensiever worden wat mij betreft.”

‘Briljante samenwerking’

Rene Quist, hoofdredacteur van Schuttevaer beschrijft de samenwerking met organisatiepartner NMT als briljant. “Al voor de tweede keer op rij, in november 2020 vond de eerste editie van het Maritime Platform plaats, werkt het ontzettend fijn samen met het team van NMT. Een win-win situatie.” Quist vervolgt: “Wij profiteren van het uitgebreide netwerk van NMT en de goede naam die de brancheorganisatie heeft opgebouwd. Ik ben nog niet zo heel lang hoofdredacteur en NMT is echt een wegvoorbereider. Via NMT heb ik contacten kunnen leggen met heel veel belangrijke stakeholders in het complete maritieme netwerk. Schuttevaer wil met haar media uitingen niet alleen de binnenvaart bedienen maar ook de zeevaart. De samenwerking met NMT draagt daar uitstekend aan bij.”

Terugkijken?

Wil je de opnames van het Maritime Platform terugkijken? Klik dan hier.