Greenshipping innovation: staal versus kunststof

Het gebruik van glasvezel versterkte kunststoffen (Fiberglass Reinforced Polyester | FRP) in de commerciële vaart wordt meer en meer toegepast met als grootste reden de vormvrijheid, corrosiebestendigheid en de besparing van gewicht en kosten voor onderhoud. In een MariGreen workshop op 17 november 2016 worden de mogelijkheden van FRP als basismateriaal voor de commerciële scheepsbouw in het algemeen maar ook specifiek voor cryogene tanks en installaties nader toegelicht en vergeleken met (roestvrij)staal en aluminium.

FRP als alternatief

Dankzij een aantal unieke eigenschappen wordt FRP in toenemende mate gebruikt als alternatief voor of in combinatie met de meer traditionele bouwmaterialen zoals staal en aluminium constructies. Onder het overkoepelende begrip Greenshipping behoren onder andere de aspecten brandstofbesparing en emissiereductie. Elke kilo minder te transporteren gewicht geeft een besparing van de uitstoot op CO2. Ook het toepassen van FRP kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren, met naast inmiddels bekendere toepassingen van FRP voor de bouw van de constructieve en niet-constructieve delen van schepen, denk hierbij aan de romp, dekopbouw en technische installaties op schepen.

Minder bekend is dat er nog een ‘next step’ aankomt voor de toepassing van FRP voor brandstoftanks voor zogenaamde koude brandstoffen zoals LNG of vloeibaar waterstof. Nu wordt bijvoorbeeld LNG meestal opgeslagen aan boord van schepen in grote roestvaststalen dubbelwandige cilindrische druktanks. LNG (Liquified Natural Gas) als brandstof wordt aan boord van schepen bewaard op een temperatuur van -162 graden Celsius. Dit betekent dat FRP bestand moet zijn tegen zeer lage temperaturen.

MariGreen

MariGreen is een Duits-Nederlands project dat ondersteund wordt door het Interreg 5A-programma. Met 60 ondernemingen en kennisinstellingen uit de regio wordt gewerkt aan het ontwikkelen van concrete technologische en logistieke innovaties, die de scheepvaart efficiënter en daarmee milieuvriendelijker, economischer en veiliger maken. Daarnaast worden grensoverschrijdende maritieme netwerken verder ontwikkeld www.MariGreen.eu.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden: https://www.fme.nl/nl/agenda/greenshipping-innovation-staal-versus-kunststof.