In memoriam: Arie Kranendonk

Ons bereikte gisterenavond het droevige bericht dat Arie Kranendonk vrijdag 9 augustus is overleden. Wij hebben Arie door de jaren leren kennen als een visionair en toegankelijk mens. Hij was altijd bezig met procesverbetering in onze maritieme sector door automatisering en robotisering en won er zelfs tweemaal onze Maritime Innovation Award mee in 2007 en 2013.

Hij droeg onze sector een warm hart toe en heeft vorige zomer nog zijn visie daarop met onze leden gedeeld. Hij hield ons daarbij een spiegel voor; bedrijven in onze sector streven naar zo goedkoop mogelijk produceren, terwijl Aziatische scheepswerven al jarenlang massaal overschakelen op robotisering. Zijn robots vinden tot op de dag van vandaag in Azië gretig aftrek.

Arie had me beloofd dat hij met mij naar Brussel zou gaan in het najaar van 2018, om de Europese Commissie te overtuigen van de ongelijke strijd die onze sector voert tegen de Aziatische staatswerven. Hij belde mij dat hij door zijn ziekte pas in december weer beschikbaar zou zijn, maar zover heeft het niet mogen komen. We zullen de strijd zonder de inzet van Arie moeten voortzetten. 

Wij gaan Arie als markante en inspirerende persoonlijkheid missen. Ik wens de familie namens de leden en medewerkers van Netherlands Maritime Technology (NMT) veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies.  

Roel de Graaf
Directeur NMT