Kooiman Marine Group en Group de Cloedt realiseren sleephopperzuiger DC Brugge

Op 30 juni 2018 is de sleephopperzuiger DC Brugge opgeleverd bij Scheepswerf Gebr. Kooiman te Zwijndrecht. DC Brugge is een resultaat van nauwe samenwerking van Group de Cloedt en Kooiman Marine Group. Met de DC Brugge vernieuwt Group de Cloedt haar baggervloot.

Het schip, met een hopperinhoud van 2.450m3, vervangt de 43 jaar oude Interballast 1 (1.680m3) en wordt ingezet binnen de granulaten-baggervloot van Group De Cloedt. Het vaargebied zal voornamelijk de Westerschelde en de Belgische en Nederlandse kust betreffen. Het schip wordt ingezet voor het laden van beunschepen en het bevoorraden van de depots van Group de Cloedt. De basis van de DC Brugge vormt het casco van de voormalige coaster DC Eems van Group de Cloedt.

In nauwe samenwerking met Group de Cloedt heeft Kooiman Marine Group de volledige engineering en ombouw van het schip verzorgd. Ook de betimmering en de elektrische installatie zijn ontworpen en geleverd door Kooiman Marine Group.

De twee beunen kunnen afzonderlijk worden geladen en gelost waardoor twee verschillende zandsoorten kunnen worden meegenomen. De baggerinstallatie is voorzien van een in hoogte verstelbare zeefinstallatie voor het zorgvuldig kunnen sorteren van verschillende zandkwaliteiten.

Het schip kan haar lading op drie manieren lossen, droog, nat en door middel van dumpen. Het schip is uitgerust met een drooglosinstallatie. Door middel van een hydraulische kraan met grijper kan de lading worden gelost via een lopende band. Deze lopende band heeft een reikwijdte van ca. 30 meter buiten het schip. Met deze installatie kan het schip onafhankelijk haar lading zelf lossen. Voor het nat lossen, bijv. voor het laden van beunschepen, is het schip uitgerust met een schepenlaadpijp. Het schip is verder voorzien van bodemdeuren waardoor met behulp van een jetleiding de lading kan worden gedumpt.

Door middel van twee ingebouwde telescopische spudpalen is het gebruik van afmeertrossen overbodig. In combinatie met de losinstallatie kan het schip op zeer veel plaatsen zelfstandig lossen.

De oude accommodatie is vervangen door een compleet nieuw stuurhuis. De nieuwe accommodatie is geschikt voor een achtkoppige bemanning. De nieuwe brug is voorzien van de laatste technieken op het gebied van nautische apparatuur en biedt een uitstekend zicht op het gehele schip.

De combinatie van de praktijkkennis van Group de Cloedt en de scheepsbouwkennis van Kooiman Marine Group heeft geresulteerd in een zeer compleet baggerschip met slimme oplossingen. Met het in de vaart nemen van de DC Brugge speelt Group de Cloedt in op de stijgende vraag naar zand uit zee en verstevigt haar positie in de regio.