Maritiem netwerk even ‘live’ met elkaar verbonden tijdens succesvol Maritime Platform event

Alsof de vele interessante studiogasten zo bij je aan de keukentafel waren aangeschoven. Zo voelde het Maritime Platform event afgelopen donderdag 12 november. Met een opengeklapte laptop en het herfstzonnetje in je kamer, heerlijk luisteren naar de laatste ontwikkelingen in de maritieme sector. Plus tips noteren rondom allerlei hot topics, chatten met de meer dan 800 andere bezoekers en stemmen op de polls. Leden van NMT stroomden aansluitend aan het Maritime Platform digitaal binnen in de Netwerkbijeenkomst/Algemene Ledenvergadering. Een korte terugblik!

Crisistijd; Nu actie!

Bas Ort, voorzitter van NMT, nam geen blad voor de mond in de studio van het Maritime Platform, waar hij in gesprek was met hoofdredacteur van Schuttevaer, René Quist. “Nederland moet brutaler worden en meer voorsorteren op de eigen industrie. Het is crisis in de maritieme maakindustrie en nu echt tijd voor actie.”  Hij haalde het nieuws aan over het smeltende poolijs en de dreiging dat we straks geen Noordpool meer zullen hebben. “Als we niet oppassen is er straks ook geen maritieme maakindustrie meer in Nederland.” Een van de oplossingen is het naar voren halen van maritieme overheidsopdrachten. Want; ‘dat is de kickstart die we nodig hebben’.

Voorop in de energietransitie

Ook Arnold de Bruijn, Sectormanager bij NMT, schoof aan in de studio en sprak over digitalisering en de energietransitie. Verschillende bedrijven in de maritieme sector zijn hier al heel ver mee. Bij beide thema’s speelt het financieringsvraagstuk een rol, als ook regelgeving. Autonoom varen bijvoorbeeld, dat al diverse malen succesvol is gedemonstreerd in Nederlandse wateren, is gebaat bij aangepaste regelgeving t.a.v. bijvoorbeeld bemanning aan boord. Vele andere gasten namen ook plaats in de studio, waaronder diverse leden van NMT. Tussendoor waren filmpjes met korte interviews bij o.a. scheepswerven op locaties door heel Nederland te zien.

Anticiperen op huidige en toekomstige crises

Om 15.00 uur was exclusief voor leden van NMT de Netwerkbijeenkomst/Algemene Ledenvergadering. Paul de Ruijter, begeleider van scenario- en strategieprojecten, was eerder present bij de strategiesessie van het bestuur van NMT. Hij schetste in de studio een beeld van wat ons de komende jaren mogelijk te wachten staat en hoe we daar als sector op kunnen anticiperen. Met de financiële crisis nog maar net achter de rug, de coronacrisis waar we nog middenin zitten en de klimaatcrisis die steeds nijpender wordt, is het een meer dan uitdagende tijd. We moeten als sector laten zien dat we antwoorden hebben op maatschappelijke uitdagingen. Het bijscholen en omscholen van werknemers is een belangrijk speerpunt. Een leven lang leren is een must in de 21e eeuw.

Sectorstrategie 2030

Marnix Krikke, Innovation & Human Capital Director bij NMT en Erik Salverda, Public Affairs Coordinator namen de leden vervolgens mee door de Sectorstrategie 2030, die tijdens de Nieuwjaarsreceptie van NMT, op 14 januari, zal worden gepresenteerd. Naast Energietransitie en Digitalisering, zijn Human Capital, Ketensamenwerking – Business Modellen en Markt, centrale thema’s. (Tip! Lees hier ook de column van Roel de Graaf op LinkedIn, Perspectief voor maritieme sector die tijdelijk in zwaar weer verkeert). Aansluitend vonden de algemene ledenvergaderingen van de scheepswerven en maritieme toeleverancier leden plaats.

Reacties van leden

Arnold Mauritz, Marketing & Communication Specialist bij Logic Vision BV volgde het Maritime Platform: “Zeker voor herhaling vatbaar. Interessante onderwerpen en technisch ook heel goed geregeld!” Ook uit de poll, die deze hele week nog in te vullen is op NMT’s LinkedIn pagina, bleek dat heel veel leden het event bestempelen als ‘zeker voor herhaling vatbaar’.

NMT dankt ProMedia, Schuttevaer en SWZ Maritime voor de prettige samenwerking rondom het Maritime Platform 2020 event.