Nieuwe 3500E serie in duurzaamheid ver vooruit (Voldoet IMO III)

Met de introductie van de nieuwe 3500E serie blijft Caterpillar voorop lopen op het gebied van zuinigere en schonere motoren in de scheepvaart. De 3512E en 3516E zijn vanaf nu via Pon Power te bestellen. Bij de ontwikkeling van de motoren is het door Caterpillar ontwikkelde nabehandelingssysteem geïntegreerd. De voordelen voor de klant zijn dat het hele systeem af fabriek gecertificeerd is volgens de strengste wetgevingen, ook IMO lll. Daarnaast zijn de afmetingen compact gebleven. Een ander groot voordeel voor de gebruiker is dat de motor 5 tot 7% brandstofbesparing oplevert.

Meer informatie

Om aan de emissie-eisen IMO III te voldoen is de E-serie voorzien van een geïntegreerd nabehandelingsysteem (SCR) met een gesloten meetsysteem. Deze zorgt ervoor dat de eisen gedurende de gehele levensduur van de motor behaald kunnen worden. Om de katalysator flexibel in te passen in ieder schip is deze leverbaar in verschillende U- Flow en Z-Flow uitvoeringen. Zelfs met de katalysator is de tegendruk gelijk gebleven, waardoor bij hermotorisering het uitlaatgassensysteem niet aangepast hoeft te worden. Er is een groot aantal varianten beschikbaar in zowel voorstuwing (1000 – 2525 bkW en volcontinu) als generatoren (50 Hz, 60Hz en variabel toerental).

De voordelen van de nieuwe 3500E

De ontwikkeling van de 3500E serie is zeer grondig aangepakt. Bij de ontwikkeling is er veel overleg geweest met klanten om de behoeften goed in kaart te brengen. De motor is bijna geheel aangepast en daarna 39 maanden in een lab gevalideerd, in omstandigheden waar een motor in de praktijk ook mee te maken krijgt. Door de optimale afstemming van de motor worden problemen met de katalysator bij lage belastingen of snelle vermogenstoename voorkomen. Te denken valt aan cilinderuitschakeling waardoor de levensduur van de katalysator wordt verlengd. Daarnaast zorgt deze optimale verbranding voor minder zichtbare rook. De motor is gecertificeerd volgens IMO III en valt volledig onder motorgarantie, waardoor de gebruiker ook met dit product kan vertrouwen op het wereldwijde Cat servicenetwerk en onderdelenlevering.

Rijke historie

De 3500 serie is een robuuste, betrouwbare motor die zich wereldwijd bewezen heeft. In de jaren ’80 introduceerde Caterpillar de eerste generatie 3500 motoren, een familie van high speed dieselmotoren voor stroomvoorziening en scheepvaart. Bij de introductie was de motor gelijk een doorslaand succes. Dit kwam door het betrouwbare karakter en de service intervallen die aanzienlijk vergroot werden. In de jaren ’90 kwam daar de elektronisch gestuurde injectie bij. Hierdoor werd de 3500 de standaard in de markt met de trotse opvolger de nieuwe generatie 3500E motoren.