NISS biedt scholieren kans om met profielwerkstuk de maritieme wereld te ontdekken én in de prijzen te vallen

Een substantiële instroom van jongeren met een maritieme of technische opleiding is vereist om de continuïteit van de Nederlandse maritieme sector te waarborgen. Het is dus van groot belang dat scholieren hun weg naar de sector weten te vinden en na de middelbare school kiezen voor een maritieme vervolgopleiding. De NISS-profielwerkstukkenwedstrijd maakt het mogelijk om op een aantrekkelijk manier de maritieme wereld te verkennen.

Geldprijs voor winnende teams

In de bovenbouw maken havo- en vwo-scholieren een profielwerkstuk. Het profielwerkstuk is een praktisch onderzoek voor leerlingen in de examenklassen en vormt een belangrijk onderdeel van het eindexamen. Een mooie gelegenheid voor scholieren om in een uitdagend maritiem thema te duiken en die sector beter te leren kennen.

NISS, het Nationaal Instituut voor de Scheepvaart en Scheepsbouw, wil scholieren inspireren om aan de slag te gaan met een maritiem vraagstuk voor hun profielwerkstuk. Scholieren die de uitdaging aangaan kunnen kiezen uit een onderwerp binnen de vier thema’s: Slim & Veilig varen, Winnen op Zee, Effectieve infrastructuur en Schone Schepen. Winnende teams verdienen een geldprijs van € 1.000 (3e prijs), € 2.000 (2e prijs) en € 3.000 (1e prijs).

Deelnemende scholieren kunnen met hun inhoudelijke vragen over hun profielwerkstuk tussentijds terecht bij studenten maritieme techniek aan de Technische Universiteit Delft. Verder kunnen scholieren zich aanmelden voor het Meet your Peers evenement op 8 november op de vakbeurs Europort. Hier kunnen de scholieren werknemers van leuke, innovatieve maritieme bedrijven en andere deelnemers ontmoeten.

Inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke, vakkundige jury.

Meer informatie

Voor meer informatie over de wedstrijd kijk op www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl.

Over het NISS

Het NISS geeft financiële steun aan maritieme projecten variërend van technische innovaties, maritieme boeken, tentoonstellingen of de restauratie van historische vaartuigen. Na organisatie van drie profielwerkstukkenwedstrijden in 2016, 2017 en 2018 wordt de wedstrijd ook aankomend schooljaar georganiseerd.