NMT blikt vooruit naar de kansen en uitdagingen van 2016

Op donderdag 21 januari 2016 vond de Nieuwjaarsreceptie van Netherlands Maritime Technology (NMT) plaats. Samen proostten de aanwezigen van lidbedrijven en relaties op het nieuwe jaar in het prachtige kasteel De Vanenburg in Putten. NMT-voorzitter Hans Voorneveld heette zo’n 300 bezoekers welkom in zijn nieuwjaarsspeech. ‘‘Dat u met velen bent gekomen, is een teken van betrokkenheid en verbondenheid met onze vereniging en met de maritieme technologie’’, aldus Voorneveld.

Kansen en uitdagingen

De voorzitter ging in zijn speech dieper in op de kansen en uitdagingen van het komende jaar. Zo noemde hij uiteraard de lage olieprijs, de Spaanse Tax Lease en het level playing field als uitdagingen. ‘‘In 2014 waren wij nog gegroeid met 17% tot €7,5 miljard. In 2015 verwachten wij een lichte terugval te zien. De cijfers publiceren wij in mei tijdens onze netwerkbijeenkomst. Voor 2016 verwachten we echter een terugval tot mogelijk 15-20% voor onze maritieme  technologie’’, aldus Voorneveld.

Vervolgens vertelde de heer Voorneveld over de kansen van 2016. Vooral de cruisemarkt doet het goed en biedt veel mogelijkheden voor onze equipment leveranciers. Daarbij staat de Nederlandse jachtbouw internationaal aan de absolute top en kent indrukwekkende orderboeken. ‘‘In al deze markten ligt onze sterkte in de samenwerking tussen werven, toeleveranciers en kennisinstituten. Daar worden de innovaties ontwikkeld en wordt de basis gelegd voor onze sterke exportpositie’’, sprak Voorneveld.

  • NMT Nieuwjaarsreceptie 2016-7287
  • NMT Nieuwjaarsreceptie 2016-7281
  • NMT Nieuwjaarsreceptie 2016-7258
  • NMT Nieuwjaarsreceptie 2016-7230
  • NMT Nieuwjaarsreceptie 2016-7151

Rode draad in 2016

De heer Voorneveld sprak over de twee thema’s die als rode draad door de activiteiten van de vereniging lopen, namelijk de thema’s duurzaamheid en financiering Over duurzame en innovatieve producten vertelde de voorzitter veel in zijn speech, maar hij sprak ook over de duurzaamheid van bedrijfsprocessen. ‘‘Zoals ik al eens eerder heb gezegd, wij zijn een Topsector, ook op het gebied van duurzaamheid. Wij willen dat naar buiten uitdragen en ons als zodanig profileren’’, aldus de NMT-voorzitter.

De maritieme technologie heeft de afgelopen tijd flinke marktschommelingen meegemaakt en daar gaat de sector steeds veerkrachtig mee om. De NMT-voorzitter heeft er het volste vertrouwen in dat  de sector dat ook in 2016 zal doen.

Download hier de volledige speech van Hans Voorneveld met daarin verdere verwachtingen voor het komende jaar.
Nieuwjaarsspeech-HPFV-2016-21-01-2016.pdf

Fotoverslag

Bekijk hier het fotoverslag van de NMT Nieuwjaarsreceptie.