NMT innovatiecommissie brainstormt over ‘ingenieur van de toekomst’

De NMT innovatiecommissie kwam afgelopen dinsdag bijeen bij de TU Delft. Het doel was om naast diverse NMT-zaken, erachter te komen hoe de TU Delft denkt over de ‘ingenieur van de toekomst’ en hoe zij hun studenten hier op voorbereiden. Aansluitend was er een bezoek aan de ‘Dreamhall’ waar studententeams bezig zijn met verschillende projecten voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van een raceauto op waterstof of een exoskelet om mensen met een dwarslaesie te kunnen laten lopen.

Vanuit diverse invalshoeken bekijkt de innovatiecommissie de komende tijd het thema ‘systeemontwerp en -integratie’. Dit keer werd er met behulp van verschillende personen, nagedacht over de ingenieur van de toekomst. Waar moet deze aan voldoen? Bedrijven werken tegenwoordig vaak multidisciplinair en dit vraagt andere kennis en vaardigheden van studenten. Tijdens eerdere discussies van de commissie bleek dat dit voor veel leden één van de belangrijkste punten van het thema is.

Na de algemene innovatiezaken met elkaar besproken te hebben en een toelichting van NMT over hun betrokkenheid bij verschillende innovatieprojecten, was het de beurt aan Aldert Kamp (Director of Education Aerospace Engineering en Leader of 4TU Centre for Engineering Education, TU Delft). Hij staat bekend om zijn visie op de student en ingenieur van de toekomst. Tijdens zijn presentatie ‘Adapting Engineering Education to Change: how much, how fast, in what way?’ gaf hij aan welke veranderingen er gaande zijn en welke eisen er worden gesteld in de toekomst. De TU Delft is bezig haar onderwijs hier zo goed mogelijk op af te stemmen. Belangrijk punt bleek dat aan de basiskennis van een ingenieur eigenlijk niet getornd moet worden. Een hele opgaaf, om de veelal extra vaardigheden binnen het bestaande curriculum te verwerken.

Julien van Campen (Module Coördinator van het TopTrack.D:DREAM, TU Delft), gaf in zijn presentatie een toelichting op het TopTrack (dat is ontwikkeld om studenten die binnen de Dreamhall actief zijn meer vaardigheden en kennis bij te brengen). Het streven is om dit TopTrack uiteindelijk als een soort honours class te bestempelen en dit dan ook te benoemen bij het afstuderen.

Tot slot was er een rondleiding door de Dreamhall waarbij de commissie zich kon vergapen aan alle innovatieve ontwikkelingen waar deze buitengewoon gemotiveerde studenten mee bezig zijn. Velen werken aan de ontwikkeling van voertuigen van de toekomst waarmee zij aan een wedstrijd deel gaan nemen. Op het moment van de rondleiding stond juist de waterstof raceauto op de rollerbank. Toch waren veel leden het meest onder de indruk van het exoskelet waarbij iemand met een dwarsleasie weer zelf kan lopen. Het maatschappelijk belang van deze ontwikkeling is enorm.