NMT Magazine: ‘Een krachtiger geluid door samenwerking’

Annet Koster (de nieuwe directeur van de KVNR) en Roel de Graaf (Managing Director van NMT) willen meer samenwerken, vooral op onderwerpen als innovatie voor duurzame schepen en financiering. “Op de meeste onderwerpen lopen onze belangen parallel”.

Meer informatie

De KVNR en NMT zitten in hetzelfde pand op de Boompjes in Rotterdam. Roel de Graaf: “We zitten ieder aan een kant van een lange gang. In het trappenhuis en de lift komen we elkaar tegen.” En dat tegenkomen zal nog vaker plaatsvinden. De KVNR en NMT willen vaker samen gaan optrekken. Logisch, vinden de beide directeuren.

De Graaf: “Annet vertegenwoordigt de klanten van mijn leden en zonder klanten kunnen de werven en toeleveranciers niet bestaan.” Annet Koster: “En andersom kunnen wij niet varen zonder schepen. Wij zijn over en weer afhankelijk, maar dan formuleer ik het negatief, terwijl de reden voor samenwerking positief is. Door goede samenwerking kunnen we voor onze achterbannen van meer betekenis zijn. De uitdagingen die er liggen op het gebied van financiering en op het gebied van schoner varen, kunnen we het beste samen aangaan.”

Innovatiekracht

Innovatie met als doel schoner varen is het onderwerp dat bovenaan het lijstje van prioriteiten staat van beide organisaties. De Graaf: “Onze innovatiekracht is de reden dat er na jarenlange concurrentie uit Oost-Europa en Azië nog een Nederlandse scheepsbouwsector bestaat.” De reders moeten, zeker na het recente besluit van de IMO om te komen tot CO2-reductie, schoner varen. Koster: “We hebben technische oplossingen nodig om dat te realiseren. De scheepsbouw kan die nieuwe technische oplossingen brengen, maar de scheepsbouw heeft de gebruikers nodig om te testen en tot steeds betere oplossingen te komen.”

Lees hier het volledige artikel in NMT Magazine

Tekst: Karin Broer