NMT Magazine: ‘Kunstmatige intelligentie neemt het roer over’

Varen op een zeeschip zonder bemanning aan boord is een stap dichterbij gekomen. De proeven met autonoom varen op de Noordzee, uitgevoerd door de partners van het Joint Industry Project Autonomous Shipping, zijn goed verlopen. Vervolgonderzoek en meer demonstraties zijn nog wel nodig.

Meer informatie

De eerste reeks proeven met autonoom varen op de Noordzee moesten vanwege te zwaar weer worden uitgesteld. Een week later – op 19 en 20 maart – ging de test met de SeaZip 3 van SeaZip Offshore Service, gebouwd door Damen Shipyards, alsnog door. Op volle zee nam de kunstmatige intelligentie het roer en de vaarinstelling over van de kapitein. Tijdens oefenscenario’s met de Octans van het Maritiem Instituut Willem Barentsz en de Guardian van de Nederlandse Kustwacht moest de SeaZip 3 zonder inmenging van een kapitein veilig koers houden.

Volgens Marnix Krikke, Innovation Director van NMT, is de betrokkenheid van alle partners bij het project bijzonder groot. “Er is ruim twee jaar naar deze proeven toegewerkt. Dat maakte het extra spannend. Uitstel is niet leuk, maar een week later stond iedereen weer klaar.”

Lees verder in het NMT Magazine