NMT Magazine: Meerjarig onderzoeks- en innovatieproject NAVAIS

In totaal investeert de Europese Commissie € 6,5 miljoen over een periode van vier jaar in het NAVAIS-project. NAVAIS ontwikkelt een platform gebaseerde modulaire productfamiliebenadering die wordt ondersteund door het geïntegreerde 3DEXPERIENCE platform van Dassault Systèmes.  Dit concept zal de efficiëntie van het scheepsontwerp en de flexibiliteit in productienetwerken verhogen

De Europese maritieme technologie genereert een jaarlijkse omzet van € 91 miljard en creëert meer dan 500.000 directe en meer dan 400.000 indirecte banen, voornamelijk voor Europese burgers. De wereldwijde concurrentie is hevig en om wereldleiderschap te behouden in complexe, waarde toevoegende en gespecialiseerde schepen moeten Europese scheepsbouwers op maat gemaakte innovatieve concepten ontwikkelen die efficiënt zijn om te ontwerpen en te bouwen. Deze ontwikkelingen worden gesteund door de Europese Commissie, die via het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma innovatiesubsidies verstrekt aan consortia van bedrijven en kennisinstellingen. Dit is specifiek voor het onderzoeken van specifieke onderwerpen uit het H2020 onderzoeksprogramma. NAVAIS is één van die projecten.

Vergroten concurrentievermogen

NAVAIS gaat zich specifiek richten op veerboten en multifunctionele werkboten die duurzaamheid integreren in het ontwerp van de schepen. NAVAIS ondersteunt de overdracht van een ‘engineered-to-order’ bedrijfsmodel naar een ‘assemble-to-order’ bedrijfsmodel, dat kortere doorlooptijden van processen, constante kwaliteit, lagere ontwerp- en productiekosten en een betere integratie van de mkb-toeleveringsketen mogelijk maakt. Daarmee kan NAVAIS het concurrentievermogen van de Europese scheepsbouw vergroten.

Wil je meer weten over de inhoud van het project en de productfamilies? Lees hier het hele artikel.