NMT Magazine: “We staan aan het begin van een nieuwe tijd”

Volgens Herbert Koelman, eigenaar van softwareontwikkelaar SARC en lector maritieme innovatieve technieken aan de NHL Stenden Hogeschool, staat de maritieme sector aan het begin van een nieuwe tijd. Hij ziet vooral kansen: technologieën als kunstmatige intelligentie kunnen de sector helpen om betere schepen te ontwerpen.

Tijdens zijn studie maritieme techniek aan de TU in Delft ontwierp Herbert Koelman in 1980 de eerste software voor het ontwerpen van een schip. Het was de start van zijn bedrijf SARC. “Ik wilde geen berekeningen meer met de hand maken, en niet meer met een pen tekenen, zoals we hadden geleerd. Dat was te tijdrovend. Ik had geluk, de computer was net betaalbaar geworden. Ik heb op mijn zolderkamer de eerste software ontwikkeld om die technische berekeningen en tekeningen sneller te kunnen maken.”

Wiskundige formules

Bijna veertig jaar later is Herbert Koelman nog steeds eigenaar van SARC: tegenwoordig werken vijftien medewerkers in een onopvallend kantoor in Bussum. Hij heeft de leeftijd waarop anderen aan hun pensioen denken, maar Koelman zit niet stil. “Ik hou ervan om oplossingen te bedenken. Ik zoek eerst uit wat de gebruiker nodig heeft, maar wat hij zelf nog niet weet. Daarna ga ik puzzelen met wiskundige formules.”

Meer weten over de manieren waarop data kan helpen met het ontwikkelen en ontwerpen van schepen? Lees het hele artikel in het online magazine.