NMT Netwerkbijeenkomst over duurzaamheid biedt stof tot nadenken

Op het typische visserijplaatsje Urk, waar het duurzame visserijschip MDV1 Immanuel met veel passie voor duurzaam ondernemen is afgebouwd, vond op 10 november de laatste NMT Netwerkbijeenkomst van dit jaar plaats. Het thema dat centraal stond was duurzaamheid. Via de diverse inspirerende sprekers, waaronder visionair Thomas Rau, werden de 150 aanwezigen aangemoedigd na te denken over hoe wij als sector meer en beter kunnen bijdragen aan goed rentmeesterschap van onze aarde.

Meer informatie

‘Het moest helemaal anders’

De nog kersverse winnaar van de ‘Schip van het Jaar Prijs 2016’, Klaas Hoekman van Hoekman Shipbuilding, betrad als eerste het podium. In samenwerking met Padmos ontwikkelde en bouwde het bedrijf het revolutionaire vissersschip MDV1 Immanuel. Terwijl de MDV1 Immanuel vis aan het vangen was, vertelde Hoekman zijn verhaal. “Het moest helemaal anders!”, sprak hij. En die belofte werd waargemaakt. Het vissersschip presteert zelfs boven verwachting goed. De visserij op de Noordzee heeft moeilijke jaren achter de rug en de toekomst van met name de kottervisserij zag er niet best uit. In 2009 werd door ambitieuze vissers een plan gelanceerd om de platvisvloot (schol en tong) te vervangen door superenergiezuinige en duurzame kotters. Dit plan leidde tot het Masterplan Duurzame Visserij (MDV). De MDV1 wijkt in bijna alles af van wat gebruikelijk was bij het ontwerpen van kotters voor de vangst van platvis op de Noordzee. Om slechts een aantal zaken te noemen: de romp lijkt op die van een jacht en zorgt voor zo min mogelijk weerstand, de constructie is zo ontworpen dat er 20% minder staal kon worden gebruikt, er is gewicht bespaard door deuren en luiken van composiet te plaatsen, de voortstuwing is diesel-elektrisch, er is een restwarmte installatie, het schip beschikt over een slim Power Management Systeem enz. enz. Een prachtig verhaal dat een vervolg krijgt. Een klant uit Frankrijk heeft inmiddels drie kleinere schepen met een soortgelijk ontwerp als de MDV1 besteld bij Padmos.

  • Klaas Hoekman
  • Frank Eggink
  • _DSC9832_conv_ErikJansenFotografie

Duurzaamheid als kans voor innovatie

De CFO van Damen Shipyards Group, Frank Eggink, hield vervolgens zijn presentatie. Centraal stond het thema: ‘Duurzaamheid: kans of bedreiging?’. Het bedrijf bracht in de afgelopen twee jaar een Sustainability Report uit. Daarnaast heeft Damen aandacht voor duurzaamheid in de verschillende processen die zij wereldwijd hanteren. Door deze procesgerichte aanpak worden echt stappen gezet om wereldwijd duurzamer te opereren. Eggink ziet duurzaamheid als een kans voor innovatie. Als een kans om verstandig en verantwoord het scheepsbouwbedrijf door te geven aan komende generaties.

Thomas Rau: ‘Waarom alles anders is, anders kan en anders wordt’

Na 20 jaar in het zakenleven te hebben gewerkt, bedacht Thomas Rau in 2009: ‘Wat heb ik nu eigenlijk echt bereikt?’ Het was het begin van een omslag naar een handelen waarbij hij zich compleet laat leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. “We zijn verzandt geraakt in compleet verkeerde business cases, waarbij we ons concentreren op grondstoffen die maar in beperkte mate beschikbaar zijn op onze aarde. En wat er niet meer is, dat is er niet. Wat we kwijtraken/verspillen/verbranden in afvalverbrandingsovens waarmee we ‘groene stroom’ opwekken, is voor altijd verloren. We leven in een gesloten systeem waarin nooit iets terugkomt. We moeten ons concentreren op natuurlijke processen. Nu verdienen we geld ten koste van de aarde. Wij zijn echter ook maar passanten, tijdelijke gasten hier op aarde, terwijl we ons gedragen als gastheer.”

Rau droeg verschillende cases aan waaruit blijkt dat er veel mis is met onze consumptiemaatschappij. Producenten zijn erop gericht de lifecycle van producten te verkleinen, zodat consumenten terugkomen om weer nieuwe producten aan te schaffen. Pas bij verkoop van losse kledingwasbeurten aan huurders van sociale huurwoningen, had een bekende wasmachineleverancier bijvoorbeeld, een business case voor zijn meest duurzame wasmachine die gegarandeerd vijftien jaar meegaat. Rau pleitte voor loslaten van de roofbouw waaraan we allemaal meedoen en in plaats daarvan als een goede rentmeester de aarde te bewonen en te beheren. Een uitstekend voorbeeld voor de sector daarin vond hij de bouw van de MDV1 Immanuel: “Een inspirerend verhaal en een perfect voorbeeld van input naar output.”

Voorafgaand aan de NMT Netwerkbijeenkomst vond de Algemene Ledenvergadering plaats. Hier werd o.a. het NMT Jaarplan 2017 gepresenteerd. Klik hier voor meer informatie.

Fotoalbum

Klik hier om het online fotoalbum van de NMT Netwerkbijeenkomst te bekijken.