Oceanco: Kennismanagement als accelerator van innovatie

De meest innovatieve, complexe superjachten ter wereld bouwen; dat is wat Oceanco zeer succesvol doet. Om deze veelzijdige superjachten te bouwen is veel data en kennis nodig die ook nog eens gestroomlijnd binnen het bedrijf beschikbaar gesteld moeten worden. Voor die uitdaging is Jaap Kouwenhoven, directeur Knowledge & Innovation bij Oceanco verantwoordelijk: “Wij zijn in samenwerking met Shipbuilder bezig met overstappen van document driven naar data driven werken om overal en altijd over de juiste data te beschikken. We voegen ook kennis aan onze data toe waardoor de collega’s elkaar helpen ontwikkelen.”

Meer informatie

Document driven naar data driven voor consistente informatie

“Ik ken Shipbuilder al een tijd en vind het een echte maritieme kennispartner,” vervolgt Kouwenhoven. Samen met Geert Schouten (directeur Shipbuilder) hebben wij onze ICT strategie geoptimaliseerd. Wij werkten nog veel met allerlei lijsten in Excel. Dit leek voor ons goed te werken. Toen we de overstap maakten naar Yacht Builder (afgeleide van Shipbuilder) waren we behoorlijk verrast dat de software inconsistenties in de informatie constateerde. Tel daarbij op dat superjachten steeds complexer worden en dan is mijn conclusie dat het bijhouden van informatie in Excel een groot risico vormt. Daarom hebben wij in korte tijd de stap gemaakt naar data gedreven werken met Yacht Builder.”

Data voor iedereen real time beschikbaar

Het data gedreven werken levert volgens Kouwenhoven nog een bijkomend voordeel op: “Wij werken met partners binnen de zogenaamde Co-Makers Alliance. Naast dat wijzelf met Yacht Builder overal, real-time toegang hebben tot de data, kunnen straks ook deze co-makers én onze leveranciers bij de informatie die voor hen van toepassing is of zelf data toeleveren. De software biedt een kader waarmee het proces wordt gestroomlijnd en ondersteund. Op deze wijze voorkomt het dat we werken met een verouderd of inconsistent Excel bestand en we kunnen de efficiëntie vanaf het begin verhogen.”

Kennisontwikkeling & data gedreven werken

Naast datamanagement is ook kennismanagement bij Oceanco een belangrijk onderwerp. Bij Oceanco lopen twee knowledge bases parallel naast elkaar. Eén om bouw gerelateerde kennis op te slaan met als doel om nieuwe inzichten te verwerken en overtollige of verouderde informatie te verwijderen en een tweede knowledge base (een Yacht Builder base) om specifieke technische kennis op te slaan en op het juiste moment aan de juiste mensen te ontsluiten. Dit stelt ons in staat om mensen te stimuleren om kennis op te doen nog voordat ze bij Oceanco beginnen met hun werkzaamheden, wat uiteraard het proces ten goede komt. In de toekomst zullen we een slimme koppeling maken tussen de software en de kennistool als een versneller van onze innovatieve kracht door middel van kunstmatige intelligentie”.

Kennispartij: een meester

Voor Oceanco is het zeer belangrijk dat (software) leveranciers echte kennispartners zijn. Kouwenhoven: Wij onderscheiden drie niveaus: professional, expert en meester. Een meester voelt zich thuis in complexe situaties en biedt in uitdagende situaties een eenvoudig te doorgronden antwoord. Op dit niveau acteert Shipbuilder. Wij hebben en hadden veel complexe software uitdagingen waarvoor Shipbuilder eenvoudige oplossingen kan bieden. Mede door Yacht Builder kunnen wij ons eigen meesterschap najagen.