Om Virtual en Augmented Reality nog beter toe te passen is samenwerking nodig

Op donderdagmiddag 17 mei 2018 kwamen circa 60 deelnemers bijeen in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht voor het seminar ‘Slimmer kijken: Virtual en Augmented Reality voor de maritieme sector’. Dagvoorzitter Geert Schouten (Shipbuilder) kroop in de huid van een lasser en opende het seminar met de vraag of de aanwezigen hun VR bril tevoorschijn konden halen. Niemand bleek een VR bril  bij zich te hebben. “En toch staat Virtual Reality vandaag centraal, wat speelt hier?”, vervolgde Schouten. Hij legde uit, dat het leren leggen van een las, of het lassen zelf er behoorlijk anders uit kan gaan zien als VR en AR gemeengoed zijn geworden. Én dat een VR bril helemaal niet altijd nodig is om toch de voordelen van deze techniek ten volste te benutten.

Meer informatie

Zeer diverse toepassingen mogelijk

Vervolgens gingen vier sprekers elk vanuit een eigen perspectief in op het gebruik van deze technologie. André Zijderveld lichtte toe hoe zijn bedrijf AEGIR Marine Augmented Reality toepast om services nog verder te verbeteren en klanten inzicht te geven in onderhoud van diverse systemen aan boord.

Virtual Reality kan een wezenlijk verschil maken in het ontwerpen van een schip, zo illustreerde naval architect Harry Linskens van DEKC. Zij maken gebruik van gaming technologie om hun klanten inzicht te geven in het ontwerp van een schip, nog voordat het gebouwd is. Frans Steenbergen van Alphatron Marine illustreerde welke besparingen men op het gebied van services kan bereiken. Hij heeft dat zelf ervaren. Dankzij de AlphaEye oplossing kon een probleem aan boord in mum van tijd opgelost worden door vier experts op afstand. De laatste presentatie werd verzorgd door Arjen de Jong van i-Botics, een initiatief van Universiteit Twente en TNO. Met het i-Botics project wil men de efficiency van ROV-operaties onder water met 20% verbeteren, onder meer door gebruik van virtual en augmented reality.

Na afloop van de presentaties bleek dat een groot deel van de zaal overtuigd was van de technische mogelijkheden van deze technologieën. “Zijn we er dan? Of is er meer nodig”; vroeg dagvoorzitter Geert Schouten zich af. In de paneldiscussie kwam naar voren dat samenwerking essentieel is. Bovendien is het van belang om transparant te zijn over de manier van toepassing en het achterliggende business model voor de eigen organisatie.

Na de presentaties konden de deelnemers zelf ervaren hoe het is om slimmer te kijken. De bedrijven DEKC, AEGIR Marine,  DOCK90, PentAR, Alphatron Marine enVSTEP demonstreerden diverse oplossingen voor ontwerp, bouw, gebruik en operaties.

Uitgelicht: slimmer kijken doe je zo!

Ook Bart van der Wijk met zijn team (Wijk Yacht Creation) was aanwezig en liet zien hoe zij VR+ van Shipbuilder inzetten. Zij zijn in staat om real time data in een VR omgeving te tonen vanuit het data management programma Shipbuilder. Met als resultaat, dat je in de ruimte van een schip staat en direct alle relevante informatie ziet, door een VR bril, of  via een tablet of smartphone.

Het seminar werd mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van TKI Maritiem.

Fotoverslag

Klik hier om het online fotoverslag te bekijken.