Pon Power introduceert drie nieuwe motoren voor jachten

Caterpillar® vergroot haar range in duurzame en betrouwbare voortstuwingsmotoren in de pleziervaart met de introductie van drie nieuwe motoren: de C7.1, C8.7 en C12.9. Hiermee wordt de range van 300 tot 735 kW verrijkt met drie bijzonder compacte motoren, vertelt Jochem Neuteboom, Commercieel Directeur Scheepvaart Pon Power: “Deze motoren van Cat® zijn aantrekkelijk voor RIB’s en pleziervaart. Dat deze motoren opereren zonder zichtbare rook maakt ze uitermate geschikt voor de meest veeleisende jachteigenaren”, aldus Neuteboom.

Meer informatie

Bij de ontwikkeling van deze motoren is veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de verbranding over een breed toerenbereik. Een optimale verbranding, dankzij het tweede generatie common-rail brandstofsysteem, zorgt voor een gunstig verbruik met minder geluid en zonder zichtbare rook. Het innovatieve luchtmanagementsysteem levert een hoog koppel en goede gasrespons bij lage snelheden, terwijl de turbo eraan bijdraagt dat de motor ook bij hogere snelheden bijzonder zuinig opereert. De gesloten carterventilatie zorgt dat de machinekamer schoon en de lucht zuiver blijft.

De Cat C7.1 was al beschikbaar als generatorset. Nu komt de motor ook beschikbaar voor directe voortstuwing. De motor is zo ontworpen dat de service gerelateerde componenten zo goed als mogelijk bereikbaar zijn. De zelfspannende multiriem heeft een tweemaal grotere inspectie-interval, wat direct resulteert in lagere onderhoudskosten en hogere beschikbaarheid van de motor. Het zichtbare rookniveau is met 0,2 BSU (Bosch Smoke Unit) nagenoeg niet waarneembaar.

De Cat C8.7 en Cat C12.9 hebben een elektromagnetische mechanische compressor. De reactiesnelheid en acceleratie van deze motoren zijn uniek voor maritieme motoren. De motoren zijn zowel te bedienen met bestaande Cat marine systemen als met overige motorbedieningen en met het gepatenteerde Cat Three60 Precision Control manoeuvreersysteem. Beide motoren zijn zowel vanaf de linkerkant als vanaf de rechterkant te servicen en kunnen bovendien gecombineerd worden met Pod voortstuwingssystemen.

Waar men gewend is Caterpillar te herkennen aan de kleur geel, is de standaardkleur voor jachtmotoren Matterhorn wit. Niet alleen de kleur, ook de afwerking van de motoren is jachtwaardig, zo zijn bijvoorbeeld de hittegevoelige onderdelen zwart.

Pon Power kan de C7.1, C8.7 en C12.9 motoren per direct bestellen.

Specificaties Cat C7.1

Cilinder inhoud: 7.1 Liter Totale lengte:1.095 mm
Vermogen: 299,336 & 372 kW Breedte: 798 mm
Toerental:  2.300 RPM Hoogte: 854 mm
Netto gewicht: 750 kg Certificatie: CCR2, IMO II, EPA Tier 3R

 

Specificaties Cat C8.7

Cilinder inhoud: 8.7 Liter Totale lengte: 1.218 mm
Vermogen: 478 kW Breedte: 881 mm
Toerental: 2.300 RPM Hoogte: 984 mm
Netto gewicht: 1.041 kg Certificatie: CCR2, IMO II, EPA Tier 3R

 

Specificaties Cat C12.9

Cilinder inhoud: 12.9 Liter Totale lengte: 1.476 mm
Vermogen: 625, 735 kW Breedte: 1.195 mm
Toerental: 2.300 RPM Hoogte: 1.117 mm
Netto gewicht: 1.672 kg Certificatie: CCR2, IMO II, EPA Tier 3R