NAVAIS

NAVAIS is een meerjarig onderzoeks- en innovatieproject voor de scheepsbouwindustrie. De resultaten van NAVAIS zullen de efficiëntie in ontwerp en flexibiliteit in productienetwerken verhogen. In totaal investeert de Europese Commissie €6,5 miljoen over een periode van vier jaar, gefinancierd uit het Horizon 2020-programma, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie.

Innovatieve, complex, en waarde toevoegende schepen

De Europese maritieme technologie genereert een jaarlijkse omzet van € 91 miljard en creëert meer dan 500.000 directe en meer dan 400.000 indirecte banen, voornamelijk voor Europese burgers. De wereldwijde concurrentie is hevig en om wereldleiderschap te behouden in complexe, waarde toevoegende en gespecialiseerde schepen moeten Europese scheepsbouwers opmaatgemaakte innovatieve concepten ontwikkelen die efficiënt zijn om te ontwerpen en te bouwen. NAVAIS ontwikkelt een platform gebaseerde modulaire productfamiliebenadering die wordt ondersteund door het geïntegreerde 3DEXPERIENCE-bedrijfsplatform. Dit concept zal de efficiëntie van het scheepsontwerp en de flexibiliteit in productienetwerken verhogen.

NAVAIS gaat zich specifiek richten op veerboten en multifunctionele werkboten die duurzaamheid integreren in het ontwerp van de schepen. NAVAIS ondersteunt de overdracht van een ‘engineered-to-order’ bedrijfsmodel naar een ‘assemble-to-order’ bedrijfsmodel, dat kortere doorlooptijden van processen, constante kwaliteit, lagere ontwerp- en productiekosten en een betere integratie van de MKB-toeleveringsketen mogelijk maakt. Daarmee kan NAVAIS het concurrentievermogen van de Europese scheepsbouw vergroten.

Projectpartners

Damen Shipyards, met het hoofdkantoor in Gorinchem, coördineert het project in samenwerking met Netherlands Maritime Technology. Veertien andere partners nemen deel aan NAVAIS: Marine Design Engineering Mykolayiv, Damen Galati, Marine Engineering, Bureau Veritas Marine & Offshore, MARIN, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, Technische Universiteit Delft, Dassault Systems, Eekels Technology, Heliox, Damen Schelde Naval Shipbuilding, Schunk Bahn- und Industrietechnik, Center of Maritime Technologies en SEA Europe.

Leaflet Navais

Website: www.navais.eu