Radio Holland levert communicatiesysteem voor stuwcomplexen Rijkswaterstaat

De Mission Critical Communications afdeling van Radio Holland is verantwoordelijk voor het ontwerp, de levering en inbedrijfstelling van het communicatie-systeem van stuwensemble Nederrijn en Lek. Dit stuwensemble, dat uit drie waterbouwkundige werken bestaat, wordt grootschalig gerenoveerd. Eind vorig jaar gunde Rijkswaterstaat de opdracht hiervoor aan Siemens, dat op de tender had ingeschreven met een communicatie-ontwerp van Radio Holland.

Meer informatie

De MCC afdeling die verantwoordelijk is voor dat ontwerp, neemt een speciale plek in binnen Radio Holland. Van oudsher heeft Radio Holland naast haar maritieme navigatie- en communicatie activiteiten ook landgerichte projecten uitgevoerd gericht op bedrijfs- en missiekritische communicatie oplossingen, vanuit dit specialistische team. Het is een bijzondere activiteit binnen het internationale Radio Holland portfolio.

Bedrijfskritische communicatie

Zowel bij bediening op afstand als lokaal speelt veilige communicatie tussen een operator en de scheepvaart een bedrijfskritische rol; Radio Holland vervangt het volledige communicatiesysteem, waarbij het nieuwe systeem alle mogelijkheden heeft om te voldoen aan hedendaagse, snelle en adequate communicatie eisen. Tevens is Radio Holland verantwoordelijk voor de instandhouding van het systeem. Het nieuwe systeem bestaat uit marifonie voor communicatie met de scheepvaart, een outdoor intercomsysteem en een uitgebreid omroepsysteem voor publieke waarschuwingen. Alle audiocommunicatie wordt gelogd voor incidenten reconstructie via een voicelog installatie. De vastgelegde gesprekken en gespreksdata dienen tevens ter reconstructie, analyse en evaluatie van calamiteiten en incidenten.

Het stuwensemble

Het stuwensemble Nederrijn en Lek werd bijna zestig jaar geleden ontworpen om de waterhuishouding in het rivierengebied en het IJsselmeer te reguleren, en de bevaarbaarheid van de IJssel, Nederrijn en Lek te verbeteren. De drie complexen van het stuwensemble worden de komende jaren grootschalig gerenoveerd. Een belangrijk onderdeel van die renovatie is dat stuwbediening voortaan op afstand plaats gaat vinden, vanuit één nautische centrale. Het systeem hiervoor wordt zo uitgericht, dat de drie locaties bij een fatale netwerkstoring echter ook lokaal kunnen worden bediend.

“Dat Siemens Nederland al vanaf de tenderfase van dit project voor samenwerking met Radio Holland koos, komt doordat ons ontwerp naadloos aansloot bij de ontwerpfilosofie van Siemens. De ontwerpfilosofie kan per aannemer verschillen en het is dus zaak om deze in detail te achterhalen,  vertelt Richard Lourens, manager Mission Critical Communications bij Radio Holland. “Doordat we al jaren nauw samenwerken met onze partner MEP, een Nederlandse specialist op het gebied van maritieme voice communicatie systemen, hebben we veel kennis opgebouwd op het totale portfolio van MEP. Wij voeren de ontwerpfase, installatie, inbedrijfstelling en onderhoud volledig in eigen beheer uit. Onze kennis in combinatie met onze jarenlange ervaring binnen o.a. deze markt stelt ons in staat om snel en adequaat te reageren naar onze opdrachtgevers”.

Oplevering

De werkzaamheden verkeren momenteel in de ontwerpfase. Het audiocommunicatiesysteem zal in verschillende fases worden opgeleverd, de volledige renovatie van het stuwensemble moet in 2021 zijn afgerond.