Revolutionair vissersschip in aanbouw

Voor de Nederlandse platvis sector zijn een radicale koerswijziging en herstructurering de enige overlevingskans, anders is de sector binnen 10 jaar verdwenen. Dit besef leidde enige jaren geleden tot het Masterplan Duurzame Visserij (MDV). Het eerste revolutionaire visserschip uit het MDV is in aanbouw en komt media 2015 in de vaart.

MDV 2015

Het eerste ontwerp draagt de voorlopige naam MDV 2015, wat staat voor Masterplan Duurzame Visserij. Het MDV, ontstaan door een eendrachtige en tegelijkertijd bijzondere samenwerking tussen vissers, ontwerpers, werven en toeleveranciers, leidde tot een geavanceerd ontwerp met vijf grote innovatiepijlers: rompvorm, vangsttechniek, vangstverwerking, energiehuishouding en composiet. Medio 2015 komt het schip in de vaart.

Visserijnieuws gaat hier in diverse artikelen uitgebreid op in.

Koerswijziging platvis sector

De koerswijziging en herstructurering is voor de Nederlandse platvis sector nodig, omdat er veel maatschappelijke druk is van milieuorganisaties. De traditionele boomkorvisserij zou namelijk te veel schade aan de zeebodem aanrichten. Daarnaast is het economisch niet meer rendabel, door de hoge brandstofkosten. De prijzen op de visafslag zijn te laag om vissen via de traditionele wijze winstgevend te houden. Door gebruik te maken van energiezuinige vangstmethoden en vissersschepen kan deze ontwikkeling worden omgebogen.

Netherlands Maritime Technology was in de periode 2010 – 2012 betrokken bij het project Masterplan Duurzame Visserij als lid van de Stuurgroep MDV en als coördinator van de Werkgroep Techniek. Lidbedrijven werken nu aan de realisatie.

Meer informatie

Indien u vragen heeft of meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Bert de Vries, Sector Manager Netherlands Maritime Technology.