Royal IHC en Suez Canal Authority laten snijkopzuiger MOHAB MAMEESH succesvol te water

Op vrijdag 15 mei j.l., hebben Suez Canal Authority (SCA) en Royal IHC (IHC) snijkopzuiger MOHAB MAMEESH succesvol te water gelaten. De tewaterlating vond plaats op de scheepswerf van Royal IHC in Krimpen a/d IJssel.

Meer informatie

De 29.190kW snijkopzuiger is speciaal ontwikkeld in nauwe samenwerking met SCA en zal worden gebruikt om het Suezkanaal, die de Middellandse Zee en de Rode Zee met elkaar verbindt, te onderhouden en te verbeteren. Het schip, gekenmerkt door de lange slanke vorm en hoge spud torens op het achterschip, heeft een totale lengte van 147,4 meter en een maximale baggerdiepte van 35 meter. Uitgerust met één onderwater- en twee binnenboord baggerpompen, zal het geïnstalleerde snijkopvermogen 4.800kW zijn.

“De tewaterlating van baggerschip MOHAB MAMEESH weerspiegelt de vruchtbare strategische samenwerking tussen IHC en de Suez Canal Authority, waarop we kunnen vertrouwen bij het verder moderniseren van SCA’s baggervloot”, zegt Admiral Osama Rabie, voorzitter en algemeen directeur van Suez Canal Authority.

“Ik wil iedereen die bij dit project betrokken is oprecht bedanken voor hun inzet om het baggerschip volgens het overeengekomen tijdschema en specificaties verder af te bouwen. Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden veroorzaakt door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus, laat Royal IHC zien wat haar onderscheidend vermogen is bij het leveren van megaprojecten.”

Gerben Eggink, CEO van IHC, voegt toe: “Onze nauwe samenwerking met SCA heeft geresulteerd in de bouw van een krachtig en indrukwekkend schip waarmee SCA het werk op topniveau zal kunnen uitvoeren en waarmee het volledige potentieel van het schip kan worden benut. We zijn trots dat we in deze uitdagende tijden deze mijlpaal hebben bereikt en willen dan ook alle betrokkenen bedanken voor hun inzet en harde werk.”

Deze snijkopzuiger is een van de twee schepen die momenteel in opdracht van SCA door IHC op de scheepswerf in Krimpen worden gebouwd. Het zusterschip, de 26TH OF JULY, zal naar verwachting in het najaar van 2020 te water worden gelaten.