Schip van het Jaar 2022, superjacht VIVA, zet de nieuwe standaard in de Nederlandse jachtbouw

In het gloednieuwe NMT Magazine dat deze maand verscheen, vind je een exclusief interview met de projectleiders van superjacht VIVA. Het jacht dat op het Maritime Awards Gala 2022, de eretitel ‘Schip van het Jaar 2022’, kreeg toebedeeld. Het artikel delen we ook graag hier met je. Want zoals Peter van der Veer, Electrical Specialist, en Maartje Poelmann, Project Manager, beide werkzaam bij Feadship, het ook zelf zeggen: “Het wordt tijd dat er meer aandacht en waardering komt voor de Nederlandse superjachtbouwindustrie.”

Door Jeanine Kwakernaak

Al 25 jaar reikt de KNVTS de Schip van het Jaar Award uit. Een eretitel voor Nederlandse schepen die uitblinken op het gebied van technische innovaties. Schepen die voor de Award in aanmerking willen komen, moeten in Nederland ontworpen zijn én grotendeels afgebouwd. Slechts één keer eerder, in de afgelopen kwart eeuw, werd de Award uitgereikt aan een superjacht. Het was het spraakmakende zeiljacht Athena, in 2005, gebouwd bij Royal Huisman. En nu, op het Maritime Awards Gala 2022, was het dé grote verrassing van de avond. Motorjacht VIVA, één van ’s werelds grootste in Nederland gebouwde plezierjachten, kreeg de eretitel toebedeeld.

275 km elektrokabels

Maartje leidde het project VIVA en Peter managede de complete elektrische installatie. Een gigantische klus. Denk alleen al aan 275 kilometer aan elektrokabels, nog eens 40 kilometer extra audio- en videokabels, 400 speakers die liever niet zichtbaar in het design verwerkt moesten worden en dan hebben we het nog niet eens over de innovatieve voortstuwing die werd gekozen voor het jacht. Maartje was al in een heel vroeg stadium betrokken bij het Feadship jacht, bekend onder bouwnummer 817. Zij werkte destijds bij Feadship De Voogt Naval Architects. Maartje: “Met de tekeningen onder mijn arm ben ik bij de Feadship werf Royal Van Lent gaan werken als Project Manager, om het grote project af te maken. In mijn huidige rol doe ik er alles aan om een project van A tot Z zo goed mogelijk te laten lopen. Ik zet mensen in hun kracht, wordt er blij van als ik het beste uit mensen kan halen.”

Luxe glazen gang door de machinekamer

In 2015 werd het contract getekend, in 2016 werd begonnen met de bouw van het 94 meter lange superjacht. De bouw nam dik vijf jaar in beslag. Maartje: “We hadden hier te maken met een ervaren klant, die jarenlang veel superjachten heeft gecharterd en een pre-loved Feadship in bezit heeft gehad. Er waren dan ook veel ideeën en wensen. Dit jacht is custom gebouwd.”

Wat meteen opvalt als je naar VIVA kijkt, zijn de enorm grote raampartijen. Technisch een grote uitdaging, want waar ramen zitten, kan geen stijfheid in de constructie worden gecreëerd. Het team moest dan ook op zoek naar mogelijkheden om die stijfheid in de binnenruimtes te realiseren. Maartje: “We hebben vaak heel erg moeten puzzelen. Ook om alles onzichtbaar weg te werken. Van dragers tot kabels en complexe systemen.” Peter vat het mooi samen: “Keuzes brengen altijd weer andere uitdagingen met zich mee. Alles zit aan elkaar vast op het jacht, qua design en qua afwerking.” De perfectie ging ook door in de machinekamer. Peter: “De eigenaar wilde graag een luxe glazen gang in de machinekamer om zo mooi zicht te hebben op de techniek. Uiteindelijk hebben we vooral de glimmende motoren zichtbaar gemaakt achter het glas en alle andere equipment verplaatst naar onder de waterlijn.”

Grote cirkel van werkgelegenheid rond superjacht VIVA

Bij het project waren honderden toeleveranciers betrokken. Zo werd het casco gebouwd bij NMC in Rotterdam en werd de opbouw verzorgd door Bayards. Mammoet heeft het casco met de indrukwekkende skylift via het dak zorgvuldig in het jacht gehesen. Tenderworks in Warmond maakte de tenderboten. Maartje: “We werken graag met vaste partners, waar we van op aan kunnen. Royal Van Lent bestaat al sinds 1849, heeft een enorm netwerk met experts. We kunnen alleen bouwen op partners die ook meester zijn in hun vakgebied.”

Beelden van VIVA de hele wereld over

De diepgang van het jacht, de hoogte en de breedte, waren een uitdaging voor de op het eiland Kaag gevestigde scheepswerf. Maartje: “Eigenlijk gingen we over de grenzen heen van wat hier mogelijk is. Zo vormde het transport een grote uitdaging. We schakelden Koninklijke Van der Wees Watertransporten in voor het vervoeren van het jacht naar Rotterdam, waar de roeren en propellers werden geïnstalleerd. Er waren pontons nodig, sleep- en duwboten én veel experts, die het jacht begeleidden door sluizen en kanalen. Letterlijk met beschermende matjes langs de sluisdeuren. Ook heeft Fugro eerst nog een scan gemaakt van de waterweg. Alles om te voorkomen dat het jacht zou beschadigen. We hebben nog een aantal oude roeibootjes, een winkelwagentje en oude fiets van de bodem verwijderd.” De speciale metalic parelmoer lak, moest hoe dan ook onbeschadigd het transport doorkomen. Peter: “Het is ontzettend kostbaar om een eventuele beschadiging te moeten herstellen. De lak is op een heel specialistische manier aangebracht. Bij een beschadiging kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Het is ook ontzettend mooi trouwens, deze bijzondere lak. Zo’n beetje het eerste dat opvalt als je een jacht bekijkt in de haven, tussen allerlei andere jachten.” De beelden van het transport gingen de hele wereld over en werden opgepikt door veel internationale media. Het Hollandse landschap en zo’n prachtig superjacht, dat futuristisch oogt. Na de afrondende werkzaamheden, was het jacht klaar voor een proefvaart. Een spannend moment, met name ook voor Peter.

Proefvaart als ultieme test

Peter: “We hebben veel nieuwe kennis en kunde op het gebied van maritieme voortstuwing toegepast in dit jacht. Zo is gekozen voor een hybride voortstuwing. Het jacht kan diesel-elektrisch en conventioneel, diesel-direct, varen. Er zijn twee elektromotoren van 600 KW geïnstalleerd. Daarmee kan het jacht tot 12 knopen varen. Op de dieselmotor tot 19 knopen. Er is een Energy Storage pakket met batterijen geïnstalleerd. Aanvullend zijn er ook nog drie dieselgeneratoren geplaatst die stroom kunnen opwekken voor het hotelverbruik en om elektrisch te kunnen varen. Een heat recovery systeem wordt ingezet om restwarmte uit de generatoren te gebruiken voor het verwarmen van zoet water. Het mooie van elektrisch varen is dat het zo ontzettend stil is. Met het energiemanagement systeem kan alle equipment zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Superzuinig en efficiënt varen, daar heb ik me hard voor gemaakt.” De theorie klopte als een bus, en ieder systeem was los uitgebreid getest. Op een proefvaart komt alles echter samen. Trossen los en varen! De proefvaart voer van Rotterdam naar Amsterdam, waar de eigenaar het jacht uiteindelijk heeft opgehaald. Een spannend moment. Peter: “De proefvaart is een supercomplexe test van systemen die je verbonden met elkaar, nog niet getest hebt. Gelukkig ging alles goed!”

Ook op andere vlakken werd gelet op het reduceren van energie en milieu-impact. Zo beschikt het alarm- & monitoringsysteem ook over een Energy Saving System, waarmee ruimtes kunnen worden aan- en uitgezet. Zo draait de luchtbehandeling en verlichting in ruimtes die niet worden gebruikt op de spaarstand. Maartje: “Verder is er verregaande aandacht voor het reduceren en scheiden van afval. Tot en met een blikjesverkleiner aan toe.”

‘VIVA is echt next level’

Dat het jacht uitblinkt op verschillende vlakken is de oplettende lezer inmiddels wel duidelijk geworden. Maar wanneer kwam het moment dat de betrokkenen dachten; ‘Wauw, dit jacht is zo gaaf, we moeten het indienen voor de KNVTS Schip van het Jaar Award’? Maartje: “Door de coronapandemie, was het voor de eigenaar lang niet mogelijk om tussentijds de vorderingen van het jacht te komen bekijken. Toen dat eindelijk wel kon, hebben we de stuurboord kant grotendeels uitgepakt. Er kwam een prachtig jacht tevoorschijn. Op dat moment beseften we dat dit jacht echt speciaal is.” Ze vervolgt: “Heel lang is zo’n jacht, één van de zoveel projecten. Bij dit uitpakmoment kwam het besef, dit is echt next level. Qua afwerking, qua complexiteit, qua details.” De jury namen ze op overtuigende wijze mee in hun reis tot dit in de puntjes verzorgde en verfijnde superjacht. Een reis waarin Maartje en Peter beide ook enorm zijn gegroeid. In hun professionaliteit, hun kennis en ervaring. Met het jacht mee, met VIVA. En op 7 november 2022, op het Maritime Awards Gala, klinkten ze trots én bescheiden, hun glazen tegen elkaar. Tijd om vooruit te kijken. Tijd om nieuwe winnaars te bouwen en deze hoge standaard in Nederlandse jachtbouw, door te zetten. Steeds mooier, steeds groener, steeds schoner.