Seaconomics: een tonijn die niet blijft zwemmen wordt ingeblikt

Met veel dank aan gastheer Machinefabriek Bolier in Dordrecht vond op 18 mei 2017 de NMT Netwerkbijeenkomst plaats. Zo’n 250 leden waren present. Een kort verslag van de highlights.

Meer informatie

Na het gedeelte met de Algemene Ledenvergaderingen voor de scheepswerven en maritieme toeleveranciers stond het programma in het teken van de sectorjaarcijfers 2016, de digitale transformatie in de maritieme sector en het afscheid van voorzitter Hans Voorneveld.

  • NMT Netwerkbijeenkomst
  • 0019_VB–20170518-10995
  • NMT Netwerkbijeenkomst
  • NMT Netwerkbijeenkomst

Sector toont veerkracht in moeilijke tijden

Voorneveld trad in zijn rol als voorzitter nog een laatste keer naar voren voor de presentatie van de sectorjaarcijfers 2016. Hij lichtte toe dat de Nederlandse scheepswerven en maritieme toeleveranciers geen makkelijk jaar achter de rug hebben en nog steeds te kampen hebben met zwaar weer. Op het wereldtoneel van de maritieme sector speelde zich in 2016 ingrijpende zaken af. De wereldwijde orderstroom in de maritieme sector daalde met maar liefst zeventig procent. De Nederlandse maritieme sector wist de omzetdaling beperkt te houden met bijna veertien procent. Lees alles hierover in het Sectorjaarverslag 2016.

Cross sectorale aanpak gecombineerd met diverse soorten technologie

Op de korte termijn kampt de maritieme sector met uitdagingen, op de lange termijn zal daar niet veel in veranderen. De snelheid van digitalisering, juist ook in de maritieme en transportsector gaat onverminderd hard door. Wat kan worden gedigitaliseerd, wordt gedigitaliseerd. Stilstaan is geen optie, volgens K.D. Adamson, futurist en CEO van de Futurenautics Group en keynote speaker tijdens de NMT Netwerkbijeenkomst. Ze voegt daar een heel herkenbaar beeld aan toe: “Vanaf nu zijn we allemaal een tonijn. Wat zo fascinerend is aan een tonijn is dat deze vis zijn hele leven moet blijven zwemmen, doet hij dat niet dan gaat hij dood of wordt hij ingeblikt. Zo geldt dat ook voor ons ondernemers. We moeten nu aan de slag met de ‘Big Questions’ en cross sectoraal en out of the box denken. We moeten op zoek gaan naar onze eigen ‘Big Hairy Audacious Goals’. Gebruik de nieuwe technologieën en dan niet slechts één nieuwe technologie, maar start met het mixen van diverse soorten.”

Ze voegt daaraan toe: “We hebben het steeds over maritieme techniek maar vergeet dit, in de toekomst is er geen maritieme techniek maar alleen techniek. En die techniek kan niet slechts één ding, die kan straks alles. We staan aan de vooravond van ‘The second Machine Age’ en ‘Industry 4.0’. De eerste autonome robot bestaat al. Stel je eens voor wat het betekent als robots gaan meedraaien in onze maatschappij. Moeten we een robot straks gaan benaderen als een persoon en moet deze bijvoorbeeld straks ook belasting gaan betalen?”

Adamson tot slot: “Wat we nodig hebben zijn scenario’s, de ontwikkeling van een digitale visie voor de maritieme sector. Platforms waarbinnen bedrijven en diverse sectoren met elkaar nadenken over de grote problemen om die vervolgens op te lossen.” Meer lezen? Download hier de Futurenautics White Paper Waypoint Digital Survey 2017.

Hans Voorneveld draagt voorzittersrol over aan Bas Ort

Aan het einde van de NMT Netwerkbijeenkomst was het moment gekomen van afscheid van voorzitter Hans Voorneveld. Het dagelijks bestuur van NMT sprak hem mondeling en/of via een videoboodschap toe en dankte hem voor zijn geweldige inzet de afgelopen jaren. Bas Ort van Zwartbol Advocaten treedt in zijn voetsporen en neemt de voorzittersrol aan. Zijn tot voor kort huidige rol als voorzitter voor de toeleveranciers binnen de vereniging, draagt hij over aan Kees-Jan Mes van Pon Power BV. De NMT Netwerkbijeenkomst werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel in de productiehal van Bolier.

Fotoalbum

Bekijk hier het online fotoalbum van de NMT Netwerkbijeenkomst.