Veilig en eerlijk werken

Arbeidsomstandigheden bij bedrijven blijft een aandachtspunt voor de sector. De inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, heeft aangeven dat de scheepsbouw een risicovolle sector is en daarom extra aandacht behoeft. Netherlands Maritime Technology (NMT) streeft in samenwerking met FME naar een beter resultaat dan bij vorige inspecties, om voor het ledenbestand én de overheid te werken aan een goed imago.

Standpunt ‘Veilig en eerlijk werken’

Oktober 2017 werkte NMT mee aan de World Day for Decent Work. In het kader van die themadag hebben we het volgende standpunt voor ‘Veilig en Eerlijk werken’ opgesteld:

“Nederlandse maritieme bedrijven leveren innovatieve schepen die tot de wereldtop gerekend kunnen worden. De grootste, mooiste en meest innovatieve schepen worden in Nederland ontwikkeld en gebouwd. Voor veel toeleveranciers is deze thuismarkt een aanjager van wereldwijde export. Onze internationaal georiënteerde bedrijven hebben vakbekwame arbeidskrachten nodig met slimme hoofden en slimme handen en hart voor hun werk. Die vakmensen zoeken ze dicht bij huis en ook op de Europese arbeidsmarkt. Soms hebben ze tijdelijk specialisten van buiten Europa nodig. Onze branche-ambitie is om verantwoordelijke werkgevers te zijn voor iedereen die aan de bijzondere projecten werkt. Of ze van dichtbij of veraf komen, of ze vast of tijdelijk werken. Juist omdat de wetgeving voor arbeid ingewikkeld is hebben we de overheid nodig om scherp te blijven. We werken daarom samen met de inspecties in preventie- en voorlichtingsprogramma’s. Verantwoord werkgeverschap loont: het levert gemotiveerde werknemers, een goede naam bij klanten en aantrekkingskracht voor jongeren die we zo hard nodig hebben.‘’

Lees ook het artikel ‘Vergrootglas op inzet op arbeidskrachten uit andere landen’ in het NMT Magazine (editie 1-2018)

Arbopraktijkboek

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan het ‘Arbopraktijkboek Scheepsbouw’ en aan arbocatalogi. In 2012 is de ‘Arbocatalogus Machineveiligheid’ gelanceerd en recent is de ‘Arbocatalogus Werken in besloten ruimte’ door Inspectie SZW goedgekeurd. Alle arbocatalogi zijn te vinden op www.5xbeter.nl. Alle producten en diensten van 5xbeter zijn kosteloos beschikbaar voor alle bedrijven die vallen onder de cao metaalbewerking en metalektro.

Met deze middelen en door inzet van de verbetercoaches van 5xbeter hebben bedrijven de veiligheid op de werkvloer kunnen verbeteren. NMT dringt er bij bedrijven op aan om vooral goed te controleren dat hun RI&E op orde is. Dit is immers het startpunt van veilig en gezond werken.

Standaard maatregelen voor veilig en gezond werken op werven zijn verzameld in het Arbopraktijkboek Scheepsbouw van NMT.

Radiofragment

Hieronder kun je een radiofragment van 15 februari 2018 terugluisteren waarin onze Managing Director Roel de Graaf op Omroep Wetering ingaat op dit onderwerp.