Thecla Bodewes Shipyards levert duwboot voor CFT

Meer vaarbare uren door shallow water duwboot van Thecla Bodewes Shipyards. In februari 2019 is de “Ambitious” opgeleverd aan Compagnie Fluviale de Transport (CFT). De duwboot wordt ingezet op de Donau en geëxploiteerd door CFT Danube, een dochter-onderneming van CFT.

Meer informatie

Belangrijk punt voor de keus van CFT om voor deze duwboot te gaan, de KP1250 pusher, was de geringe diepgang, namelijk maximaal 1,50 m. De Donau is de op een na langste rivier van Europa, maar wel een van de slechts bevaarbare rivieren vanwege de lage waterstand. Met deze shallow water pusher verwacht CFT door te kunnen varen, terwijl andere schepen het af moeten laten weten.

Compagnie Fluviale de Transport

CFT is onderdeel van de Sogestran Group en is marktleider in de Franse rivier transporten. Om ook werk uit te kunnen voeren op andere Europese rivieren heeft CFT eind 2018 dochteronderneming CFT Danube opgezet, met het hoofdkantoor in Bratislava. Vanuit hier gaat de Ambitious de Donau bedienen.

KP1250 Pusher

Thecla Bodewes Shipyards heeft de afgelopen jaren 7 duwboten van dit type KP1250 geleverd aan klanten over heel de wereld. Met een paar klantspecifieke aanpassingen voldeed de KP1250 geheel aan de wensen van CFT. Zo wilde CFT wat extra vermogen in de duwboot en daarom is deze uitgerust met twee Caterpillar hoofdmotoren CAT C32 met 2x 746bkW. Hiermee is hij prima in staat de 4 duwbakken van CFT te duwen, van elk 79 meter lang bij 11,45 meter breed. De voorgaande duwboten waren uitgevoerd met een 2 traps hefkolom voor het stuurhuis waarmee de maximale hoogte 10,6 meter was. CFT wilde graag hoger komen met het stuurhuis, zodat de zichtlijn over de bakken verbeterd werd. Daarom is de Ambitious uitgerust met een 3 traps hefkolom voor het stuurhuis, waardoor de maximale hoogte verhoogd werd naar 12,0 meter. De kruiplijn van de KP1250 is 5,0 meter. De boot is 29,5 meter lang en 11,2 meter breed.

Langdurige relatie

Thecla Bodewes Shipyards en CFT hebben al een jarenlange relatie. Zo is in voorgaande jaren de innovatieve minerale oliën duwbak SM9 geleverd en de LGP tankbakken Crzes en Hermitage. Deze varen voor CFT GAZ op de Rhône.