Wereldprimeur voor ontwerp Nederlandse scheepsbouwer

Een wereldprimeur: twee unieke, in Nederland ontwikkelde schepen, gaan een grote rol spelen in de economie van Paraguay. De boten, die hun roer kunnen intrekken, worden dinsdag 27 september officieel gedoopt door prinses Zenani Mandela-Dlamini, de dochter van Nelson Mandela, en Edmundo Valenzuela, de aartsbisschop van Asuncion, de hoofdstad van Paraguay. Horacio Cartes, de president van dit Zuid-Amerikaanse land, zal hoogstwaarschijnlijk bij de ceremonie aanwezig zijn.

De duwboten van de Nederlandse scheepsbouwer VEKA Group beschikken over een innovatief, speciaal ontwikkeld, flanking roersysteem dat tussen de 5 en 7,5 procent aan brandstof zal besparen op de rivier Parana. “Aangezien 70 procent van de export van dit land over deze rivier gaat, kan dat het land aanzienlijk helpen”, stelt Peter Versluis, eigenaar van de VEKA Group.

Versluis: “Door de bochtige aard van de Parana rivier, hebben schepen een flanking roersysteem nodig om te kunnen manoeuvreren. Maar de bestaande systemen maken schepen ook heel kwetsbaar. In het droge seizoen staat de rivier laag, en is er een grote kans dat je rotsen raakt. Ook drijvende boomstammen kunnen het roer beschadigen. Bovendien zorgt het roer voor extra weerstand, wat meer brandstof kost.”

Wereldprimeur

De VEKA Group bedacht daarom samen met Van der Velden Marine Systems een innovatief intrekbaar roersysteem, dat alleen maar in het water wordt gelaten in de bochten. “Een wereldprimeur”, aldus Versluis. “Het scheelt aanzienlijk in de brandstof en is zo minder kwetsbaar voor beschadigingen.”

Daarnaast zijn de boten, genaamd Herkules XVII and Herkules XVIII, zelfredzaam. Als er onderweg iets stuk gaat, is het makkelijk door de bemanning zelf te repareren. Het unieke systeem is getest door het onafhankelijke Development Centre for Ship Technology and Transport Systems (DST) in Duitsland.

De schepen zijn ontwikkeld voor IMPERIAL, een van de grootste binnenvaartondernemingen van Europa en Paraguay, waarvan het moederbedrijf in Zuid-Afrika is gevestigd. Prinses Zenani Mandela-Dlamini is ambassadeur voor Zuid-Afrika in Paraguay.