Eaton helpt RH Marine met hoogwaardige noodvoeding voor superjachten

July 6 2022

Achtergrond

RH Marine is een toonaangevende systeemintegrator en innovator van elektrische en automatiseringssystemen in demaritieme industrie. Het bedrijf levert op maat gemaakte oplossingen voor complexe schepen en superjachten voor klanten over de hele wereld. Al ruim 150 jaar ondersteunen en adviseren deze specialisten klanten gedurende de gehele levenscyclus van een schip. Veiligheid, duurzaamheid, comfort en kostenefficiëntie staan daarbij voorop. Schepen worden steeds complexer, waardoor RH Marine met veel verschillende partijen moet schakelen om projecten tot een succes te maken. Eén van de kritieke onderdelen is een noodstroomvoeding (Uninterruptible Power Supply, ofwel UPS). Eaton is de voorkeursleverancier van RH Marine. En met reden, volgens Marcel Lindhout, Procurement Manager bij RH Marine: “Ik koop niet alleen UPS’en bij Eaton. Ik krijg ook zekerheid en betrouwbaarheid.”

Uitdaging

De technische eisen van een UPS voor maritiem gebruik verschillen aanzienlijk van landgebonden noodstroomvoedingen. Een maritieme UPS krijgt nogal wat te verduren, zoals vibraties, mogelijke temperatuurschommelingen en vocht. De beschikbare ruimte is daarnaast beperkt, wat de implementatiepuzzel bemoeilijkt. Ook kan onderhoud lastig zijn als je ver weg bent van je thuishaven. Tot slot zijn voor bijvoorbeeld superjachten de vorm en kleur belangrijk: je komt dan vaak niet weg met de standaard grijze RAL-kleur. Een bijkomende uitdaging is de algemene stroomvoorziening, waar een UPS aan is gekoppeld. Een schip vertrouwt hiervoor doorgaans op aan motoren gekoppelde generatoren. Maar het voltage kan daardoor nogal fluctueren. Dit kan problemen opleveren bij gevoelige apparatuur. Voor al deze uitdagingen zoeken de engineers van RH Marine voortdurend een duurzame oplossing. Want op frequent onderhoud zitten hun klanten niet te wachten. “Daarom struinen we constant de markt af voor de beste technische oplossingen”, zegt Lindhout.

Oplossing

Om aan de eisen van RH Marines klanten te voldoen, levert Eaton verschillende modellen van hun UPS’en, waaronder de 9PX marine, 93PS marine, 9PHD marine en de 9395 marine. Afhankelijk van het model hebben deze UPS’en een vermogen vanaf 1,5 tot wel 1100 kVA en zijn parallel of redundant te schakelen. Zo is er voor uiteenlopende typen schepen en behoeften altijd een oplossing beschikbaar. Deze UPS’en voldoen aan alle eisen voor maritiem gebruik. Zo zijn ze uitgerust met schokdempers om hevige vibraties te weerstaan. De modellen van Eaton hebben verschillende form factors, waardoor ruimtegebrek geen issue is, en ze zijn flexibel genoeg in de implementatie zodat er bijvoorbeeld ook een automaat achter de UPS kan worden geplaatst voor de nodige beveiliging aan boord. Tot slot kunnen, afhankelijk van het type UPS, alle variaties in de stroomvoorziening gladgestreken worden met behulp van optionele interne transformatoren. Hierdoor hoeft Eaton de UPS’en niet iedere keer geheel van de grond af te bouwen, maar kunnen de producten efficiënt worden aangepast aan de projectspecificaties. Toch is technische kwaliteit slechts één van de criteria voor RH Marine. “De techniek moet sluitend zijn en een goede prijs/kwaliteitsverhouding hebben, maar het relationele aspect is net zo belangrijk in onze keuze van leverancier”, zegt Lindhout. “Vakkennis is daarbij onmisbaar. Als onze engineers een vraag hebben, moeten ze iemand kunnen spreken die snapt wat er aan de hand is. Bij Eaton weten we dat dit goed zit.”

Resultaten

Lindhout is erg te spreken over de samenwerking met Eaton. “Zij geven aandacht aan de dingen die er echt toe doen. Prijs/kwaliteit is tegenwoordig vrij transparant. Het draait steeds meer om dienstverlening en meerwaarde.” Eaton ondersteunt RH Marine na de verkoop bijvoorbeeld bij het opstarten van de UPS’en. “Als er wat aan de hand is, wil je niet afhankelijk zijn van een contactformulier op de website van de leverancier. Eaton begeleidt de inbedrijfstelling met een van hun engineers, zodat de klant erop kan vertrouwen dat de geleverde oplossing voldoet aan de verwachtingen.” Ook ondersteunt Eaton de administratie en begeleiding naar een duurzame toekomst. “We willen voorbereid zijn op strengere milieuhandhaving”, zegt Lindhout. “In het licht van bijvoorbeeld de (nog niet in werking getreden) Hong Kong Conventie zorgen ze er dan ook voor dat onder andere het ‘Green Passport’, materiaaldeclaraties en SDOC-documenten op orde zijn. Tenslotte biedt de wereldwijde schaal van Eaton de klanten van RH Marine nog een bijkomend voordeel. Lindhout: “Sommige van onze klanten varen de hele wereld rond. Zo nodig kunnen ze ook in andere landen door Eaton geserviced worden.” Aan collega’s geeft Lindhout het volgende advies: “In onze branche moeten we vooral niet denken dat we alles weten. We moeten in het landschap van fabrikanten partijen selecteren die hun vakgebied door en door kennen. Staar je dus niet blind op de hardware. De meerwaarde daarnaast is net zo belangrijk.” Voor de UPS’en heeft RH Marine de goede keuze gemaakt: “Van Eaton krijgen we een warm gevoel.”