Rolls-Royce levert mtu diesel generatorsets voor F126

September 5 2022

Vlissingen & Friedrichshafen, September 2022 - Damen Naval en Rolls-Royce business unit Power Systems hebben een contract getekend voor de levering van zestien mtu dieselgeneratorsets, voor de vier nieuwe F126 fregatten voor de Duitse marine. Damen en Rolls-Royce business unit Power Systems, gevestigd in Friedrichshafen, Duitsland, werken al jaren samen in de scheepsbouw. Dit is echter de eerste keer dat een contract is afgesloten voor mtu marine dieselgeneratorsets. Volgens Managing Director van Damen Naval, Hein van Ameijden, was de keuze gebaseerd op Rolls-Royce's hoogwaardige mtu-oplossingen en hun ervaring met high-end marine-scheepsbouw. “Dit contract is uitstekend nieuws en we zijn blij dat we weer een Duitse partner hebben gevonden voor dit prestigieuze en belangrijke project voor de Bundeswehr. We verheugen ons op de goede samenwerking met Rolls-Royce en haar mtu-oplossingen.”

Efficiëntie, brandstofbesparing en minder onderhoud

Het vermogen aan boord van elk F126-schip zal worden geleverd door vier generatoren van de mtu 4000-serie met variabele snelheid. Deze hoogwaardige scheepsgeneratoren zijn de milieuvriendelijkste die Rolls-Royce ooit heeft geproduceerd: Zij voldoen aan de eisen van de IMO III-emissierichtlijn dankzij het geavanceerde mtu selective catalytic reduction (SCR) systeem. Dankzij hun variabel toerental kunnen de motoren efficiënt worden gebruikt, wat brandstof bespaart en het onderhoud vermindert. De overeenkomst omvat ook een pakket voor geïntegreerde logistieke ondersteuning (ILS). Het is het tweede F126-contract dat aan Rolls-Royce is toegekend; eerder dit jaar koos Damen Naval het bedrijf voor de levering van de automatiseringsoplossingen mtu NautIQ Master en mtu NautIQ Foresight. Paul Röck, Director Sales Governmental bij Rolls-Royce business unit Power Systems, zei: "Wij zijn bijzonder trots om opnieuw door Damen Naval te zijn gekozen als partner in dit belangrijke en prestigieuze project. Onze geavanceerde duurzame oplossingen voor zowel de aandrijving als de besturing van de F126-schepen zullen een belangrijke rol spelen bij het waarborgen van de betrouwbaarheid, efficiëntie en het operationele succes van de fregatten."

De toekomst van high-end marine-toepassingen

Hein van Ameijden voegt toe: “Het grootste voordeel van de variabele snelheid generator set is de vermindering van het brandstofverbruik bij gedeeltelijke belasting. Voor Damen Naval is het de eerste keer dat variabele toeren generatorsets worden toegepast op marineschepen in combinatie met een DC Grid. Wij verwachten dat dit type configuratie de nieuwe standaard zal worden in hoogwaardige marine-toepassingen." Met dit contract zet Rolls-Royce haar decennialange samenwerking met de Duitse marine voort. Schepen zoals de voorgaande fregatklassen F124 en F125 en de korvetten K130 zijn uitgerust met mtu-motoren en dieselgeneratorsets van Rolls-Royce. De dieselgeneratorsets zullen de elektrische stroom leveren voor het gecombineerde dieselelektrische en dieselvoortstuwingssysteem (CODLAD) van de F126. Het CODLAD-voortstuwingssysteem zorgt voor een topsnelheid van meer dan 26 knopen. De eerste dieselgeneratorsets zullen begin 2024 aan de werf worden geleverd. In juni 2020 heeft de Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-Service Support (BAAINBw) het bouwcontract voor de vier F126-fregatten toegekend aan de Nederlandse scheepsbouwer Damen als hoofdaannemer, samen met onderaannemers Blohm+Voss en Thales. De schepen zullen volledig in Duitsland worden gebouwd op scheepswerven in Wolgast, Kiel en Hamburg. Het eerste schip zal in 2028 in Hamburg worden opgeleverd. Het contract omvat een optie voor nog twee fregatten.