Alewijnse verandert het spel met innovatief digital twin programma met partner Tree C Technology

NMT houdt graag vinger aan de pols als leden met spannende innovaties bezig zijn. Alewijnse, gespecialiseerd in automatisering en elektrotechnische installaties voor de scheepsbouw en industrie, is zo’n bedrijf waar altijd veel creativiteit aan de oppervlakte borrelt. Al 130 jaar zetten zij steeds weer de trend met soms zelfs revolutionaire innovaties. Zo’n soort innovatie, staat binnenkort centraal in het NMT Magazine. Maar omdat we jullie niet wilden laten wachten hierbij vast een sneak preview! Aangeschoven zijn Johan van Rikxoort, Solution Manager Dredging & Offshore bij Alewijnse en zijn partner Thomas Weder, Director Business Development bij Tree C Technology BV. De beide bedrijven bundelen de krachten op het gebied van 3D simulatie.

Meer informatie

Door Jeanine Kwakernaak

Het begon allemaal met AlViVi, een uniek, snel en flexibel platform dat bestaat uit gevirtualiseerde procesgerelateerde systemen. Zeven sleephopperzuigers (THSD’s) van de Belgische baggeronderneming DEME zijn inmiddels uitgevoerd met dit innovatieve platform van Alewijnse.  Johan: “AlViVi vervangt de meeste computerapparatuur (tot wel 75%!) op de brug en bespaart zo veel ruimte, energie en geld. AlViVi is snel, werkt intuïtief en is zeer betrouwbaar, met als gevolg maximale beschikbaarheid van informatie en optimale operationele zekerheid en veiligheid. Ook het onderhoud wordt eenvoudiger. Doordat meerdere systemen zijn samengebracht in één omgeving zijn updates beter en sneller te testen of terug te draaien. De software gaat ook langer mee en het systeem is voorzien van de beste beveiligingsopties tegen cybercriminaliteit. En natuurlijk blijven we steeds doorontwikkelen. Zo zijn er nu ook camerasystemen gekoppeld aan AlViVi.”

Zichtbaar maken wat onzichtbaar is

Je zou er bijna overheen lezen, maar juist dat aspect van virtualisatie en het samenbrengen van vrijwel alle data aan boord van een schip, maakt het AlViVi platform zo bijzonder. Het biedt oneindig veel potentie. Johans doel is het AlViVi platform koppelen aan een digitaal simulatie platform. En daar komt de expertise van het 28 jaar jonge techbedrijf Tree C Technology BV om de hoek kijken. Een familiebedrijf dat zich bezighoudt met de bouw van heavy equipment simulatoren die een levensechte beleving bieden. De specialistische software van Tree C simuleert zeer precies alle bewegingen en krachten van een machine en zijn interactie met de omgeving. Dit zorgt niet alleen voor een natuurgetrouwe beleving voor trainee operators op een trainingssimulator, maar maakt de virtuele omgeving ook geschikt als accurate testomgeving voor nieuwe apparatuur of control systems. Thomas: “Wij ondersteunen onze klanten in hun gehele operatie onder andere door het bieden van operator training en een virtuele testomgeving. We groeien toe naar een tijdperk waarin de daadwerkelijke operatie aan boord van een schip realtime wordt gesimuleerd op de brug via Virtual Reality (VR) technologie. Dit noemen we VR monitoring. Bij bijvoorbeeld het winnen van grondstoffen op de zeebodem kan met behulp van sensoren informatie worden omgezet naar visuele beelden die de operator aan boord de mogelijkheden biedt om daarop te anticiperen. Met onze technologie kun je zichtbaar maken wat onzichtbaar is.”

Grenzen opzoeken van wat mogelijk is

Waar Alewijnse de digitale processen aan boord beheerst plus de gerelateerde sensordata, voegt Tree C de technologie toe om al deze processen en data op een intuïtieve manier zichtbaar te maken en te simuleren. ‘Een avontuur is gestart’, zo beschrijft Johan het. “We staan pas aan het begin, maar we hebben er veel zin in.” Inmiddels wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van levensechte simulatoren – ‘niet meer van een foto te onderscheiden’ – van een backhoe dredger (schep/graafmachine op een drijvend ponton), een trailing suction hopper dredger en een cutter suction dredger. De simulatoren gaan een plek krijgen in de nieuwe Experience Room van Alewijnse in Nijmegen. Johan: “We willen onze klanten laten zien waar we toe in staat zijn. Zien is geloven.”

Lees binnenkort in het NMT Magazine waarom deze aanpak zijn vruchten afwerpt en hoe Alewijnse en Tree C Technology het spel veranderen. Vast meer weten? Kijk op www.alewijnse.nl of bezoek www.tree-c.nl.