Fieldlab SMASH – Smart Maintenance of Ships – officieel gestart

FieldlabOp 19 januari 2016 kwamen ruim 80 deelnemers uit de gehele maritieme sector bijeen voor de officiële kick-off van het Fieldlab SMASH, Smart MAintenance of SHips. World Class Maintenance, InnovationQuarter, Netherlands Maritime Technology (NMT) en overige partners hebben de handen inéén geslagen om een fieldlab op te zetten dat zich richt op slim onderhoud in de maritieme sector. Maritieme innovaties op het gebied van condition based monitoring stonden tijdens de kick-off bijeenkomst centraal.

Start Fieldlab SMASH

Fieldlab SMASH heeft tot doel kansrijke innovaties, die nu bij één organisatie ontwikkeld zijn, bij meerdere organisaties te testen, door te ontwikkelen en in te zetten om onderhoud aan schepen voorspelbaar te maken en daarmee te optimaliseren. Naast ‘asset owners’ zijn hierbij ook toeleveranciers van service, maintenance, dataverwerking en –analyse betrokken. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de maritieme sector optimaal profiteert van de kansen die nieuwe ontwikkelingen op het gebied van condition based monitoring, dataverwerking, data-analyse en ‘smart maintenance’ in het algemeen bieden.

Kick-off bijeenkomst

Tijdens de kick-off bijeenkomst van Fieldlab SMASH zijn de aanwezigen in groepen aan de slag gegaan met innovaties binnen de categorieën voortstuwing, romp, navigatie en communicatie, composieten en radarsystemen.

Onder de aanwezigen bevonden zich veel leden van NMT: ABB, Alewijnse, Bachmann Electronic, Bakker Sliedrecht, Bosch Rexroth, Concordia Group, Copernicos Groep, De Waal, Damen Shipyards, Huisman, Lloyd’s Register, Royal IHC, Oliveira, Pon Power, RH Marine, Ruysch Technical Agencies, SKF, STC-Group, VAF Instruments en Wärtsilä.

Rol Netherlands Maritime Technology

NMT is vanaf de start betrokken bij het opzetten van de Fieldlab SMASH. Het project sluit goed aan op de onderwerpen die aan bod zijn gekomen in het IPC project Shore Support onder penvoerderschap van NMT. Vanuit deze achtergrond is input geleverd voor de start van Fieldlab SMASH. Leden van NMT die een bijdrage leveren aan slim onderhoud in de maritieme sector zijn uitgenodigd voor de startbijeenkomst en hebben daar hun input gegeven.

In de komende maanden worden meerdere kleinere vervolgbijeenkomsten georganiseerd om concrete pilotprojecten vast te stellen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nick Bakker, Sector Manager bij NMT.