NISS Maritieme Profielwerkstukkenwedstrijd: creatieve toepassing en gedegen onderzoek naar oceaanenergie wint wedstrijd

De NISS Profielwerkstukkenwedstrijd daagt scholieren uit om de maritieme wereld te verkennen. Aan de vierde editie van deze wedstrijd deden opnieuw veel scholieren mee. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende maritieme onderwerpen; van een groenere scheepvaart tot een haven van de toekomst. De drie prijzen zijn op een originele wijze uitgereikt passend bij deze tijd; fysiek op 1,5 meter afstand of digitaal, in bijzijn van de begeleidende docent. Lennard, Gerson en Adriaan, scholieren van het Calvijn College in Goes, ontvingen met hun onderzoek naar oceaanenergie de eerste prijs.

Het winnende team heeft met veel passie aan het onderwerp ‘oceaanenergie’ gewerkt en dat is terug te lezen in het profielwerkstuk. Het team heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om energie te gebruiken voor Nederlandse windmolenparken en manieren om de technologie verder te verbeteren. Lennard Duynkerke, Gerson Roos en Adriaan Koeman hebben op originele wijze een maquette gemaakt en getest in het Waterloopkundig Laboratorium aan de HZ University in Vlissingen.
De jury was onder de indruk van de kwaliteit van dit profielwerkstuk. Het was zowel een goede als leuke samenstelling van theorie en praktijk. ‘Zeer uitgebreid onderzoek, erg origineel om vangarmen te gebruiken en ook nog eens om het idee te testen in eigen omgeving’, aldus juryvoorzitter Arie Aalbers. De 1e prijs, een cheque van € 3.000,-, is fysiek uitgereikt door Young Maritime Representative Jesper Poppe op het schoolplein van het Calvijn College. Klik hier om de uitreiking te bekijken.

Zeilen op een containerschip

De tweede prijs, ter waarde van € 2.000,-, werd digitaal uitgereikt aan Daphne Feberwee, Norine Rijksen en Gea van der Weij van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer. Zij deden onderzoek naar een technisch ontwerp om containerschepen duurzamer te maken. Hiervoor is besloten gebruik te maken van zeilen. De leerlingen zijn de uitdaging aangegaan om maar meteen een schip van de Maersk Triple E klasse te kiezen. De juryleden waren onder de indruk van de originele aanpak en kijk op het onderwerp. Niet alleen zijn de technische aspecten meegenomen en is er een kosten-baten analyse gemaakt, maar aan het einde van het profielwerkstuk is zelfs een afweging gemaakt van ethische kwesties.

North Sea Wind Powerhub

De derde prijs, goed voor een cheque van € 1.000,-, is overhandigd aan Jeroen Bos, Jelco van Jaarsveld en Jelle Timmerman van het Minkema College in Woerden tijdens hun diploma-uitreiking. In dit profielwerkstuk is onderzoek verricht naar de North Sea Wind Powerhub, een ambitieus project op de Noordzee met het doel een grote stap te zetten in de energietransitie én een grote bijdrage te leveren aan de realisatie van de klimaatdoelen voor 2050. De leerlingen hebben het contact met de buitenwereld opgezocht en interviews gehouden. Daarnaast is er ook sprake van een breed bronnenonderzoek. De jury vond het een verfrissend verhaal.

Opvolger NISS Profielwerkstukkenwedstrijd: Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd

Na vier succesvolle edities van de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd zal de wedstrijd vanaf komend schooljaar worden uitgebreid. De Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd biedt scholieren de kans om op een aantrekkelijke manier de uitdagingen binnen de maritieme wereld, de haven en industrie te verkennen. Het NISS, initiatiefnemer van de profielwerkstukkenwedstrijd, blijft een significante rol spelen in de nieuwe opzet. Het EIC Mainport Rotterdam behartigt de onderwerpen omtrent de haven en industrie en Watertalent neemt het projectmanagement over van NMT. NMT blijft betrokken als partner bij deze wedstrijd. Met deze samenwerking kunnen we meer bereiken in het onderwijs en nog breder deze belangrijke doelgroep ondersteunen. We zijn trots op deze nieuwe samenwerking en kijken uit naar de toekomst om nog meer aandacht te kunnen creëren voor de veelzijdige maritieme wereld en de haven & industrie. Kijk voor meer informatie over de volgende editie op www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl.