Nevesbu

Directie Materiële Instandhouding en Nevesbu tekenen contract voor vlootbrede engineeringsupport

10 oktober 2023

Wereldwijde dreigingen maken een sterke krijgsmacht noodzakelijk. Onze Koninklijke Marine speelt wereldwijd een belangrijke rol in het waarborgen van veiligheid op en vanuit zee. De Nederlandse vloot telt momenteel onderzeeboten en oppervlakteschepen zoals fregatten, mijnenjagers en patrouilleschepen. Om deze schepen zo lang mogelijk in stand te houden en optimale prestaties te waarborgen met veilig en betrouwbaar materieel, staan de komende jaren veel projecten op stapel. De Directie Materiële Instandhouding (DMI) is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de schepen en heeft Nevesbu geselecteerd als engineeringspartner. De komende jaren gaat Nevesbu multidisciplinaire ingenieursdiensten leveren voor alle schepen van de Koninklijke Marine.

Een lange geschiedenis

DMI en Nevesbu hebben een jarenlange geschiedenis. Nevesbu heeft al jaren een raamcontract met DMI voor de instandhouding van de Walrusklasse onderzeeboten. Ook heeft Nevesbu in opdracht van DMI meegewerkt aan de instandhouding van een groot aantal oppervlakteschepen. De modernisering van luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen is daar een recent voorbeeld van. Het raamcontract ‘vlootbrede engineeringsupport’ heeft betrekking op zowel onderzeeboten als oppervlakteschepen en heeft een looptijd van 48 maanden. Daarna kan het raamcontract nog twee keer met twaalf maanden worden verlengd. Voorbeelden van multidisciplinaire ingenieursdiensten die Nevesbu aan DMI gaat leveren zijn ontwerpen van de scheepsconstructie en werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.  

Complexe projecten

DMI besteedt de komende jaren verschillende engineeringswerkzaamheden uit aan Nevesbu.  Kenmerkend voor de werkzaamheden is de technische complexiteit. De missies waarvoor de marineschepen worden ingezet zijn cruciaal. Daar komt bij dat de veiligheid van de bemanning te allen tijde moet worden gewaarborgd. De eisen die aan marineschepen worden gesteld zijn extreem streng. In bestaande schepen is het vaak puzzelen met de beschikbare ruimte. Het ontwerpen van marineschepen vergt echt specialistische kennis. Nevesbu ontwerpt onderzeeboten en marineschepen sinds 1935 en heeft die kennis in huis.

DMI vertelt: “Nevesbu speelt een toegevoegde rol in het ondersteunen en leveren van engineeringsproducten die nauwkeurig zijn afgestemd op de interne DMI-processen en producten. Dit betekent een bijdrage aan het succes en aan de efficiëntie en effectiviteit van onze eigen interne operationele procedures. Door deze synergie kunnen we hoogwaardige engineeringoplossingen bieden die naadloos aansluiten op de behoeften van zowel onze interne als externe partners.”

Bart van Rijssen, algemeen directeur bij Nevesbu: “we zijn trots dat Nevesbu voor dit grote raamcontract is geselecteerd en dat we een bijdrage leveren aan het verhogen van de materiele gereedheid van het commando zeestrijdkrachten. We kijken ernaar uit om de goede samenwerking die we al hebben verder uit te bouwen.”