Astrol 1kV solid state DC breaker switch voor maritieme toepassingen ontvangt DNV-GL type approval

In samenwerking met KWx heeft het Zwitserse Astrol Electronic een solid-state 1kV DC breaker switch ontwikkeld voor toepassing aan boord van schepen. Deze unieke technologie biedt maximale flexibiliteit voor DC-netwerken aan boord en biedt bescherming tegen kortsluitstromen in elk deel van het netwerk. Beide bedrijven zijn verheugd mede te delen dat de 0.5kA en 1.25kA DC breaker switches het DNV-GL type approval hebben ontvangen en daarmee zijn goedgekeurd voor toepassing aan boord van schepen. Op vrijdag 22 november overhandigde de heer Paul De Niet – Senior Surveyor bij DNV-GL– het type approval certificaat aan Andy Stöckli -Technical Director bij Astrol Electronic- en Peter van den Berg -sales consultant bij KWx-.

Meer informatie

Het beschermen van DC-netwerken aan boord van essentieel belang

De elektrificatie en vermogens aan boord van schepen nemen verder toe. Nieuwe en gerenoveerde schepen bevatten in toenemende mate duurzame energiebronnen en opslagsystemen, waaronder batterij-opslag. DC-netten zijn uitermate geschikt voor deze toepassingen. Een goede bescherming van het DC-net is van essentieel belang voor een veilige bedrijfsvoering. Tegelijkertijd is beveiliging een grote uitdaging voor system integrators.

DC-schakelaars voor maritieme toepassingen

Op basis van jarenlange ervaring in de productie van krachtige high-power switches voor uiteenlopende toepassingen heeft Astrol Electronic in samenwerking met KWx een reeks DC-schakelaars ontwikkeld voor de maritieme industrie. Deze ultrasnelle, solid state DC breaker switches beschermen de DC-netten aan boord tegen kortsluitstromen in ieder deel van het netwerk. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk energiesystemen aan boord efficiënter te ontwerpen.

Optimaliseer schip- en systeem up-time en beperk onderhoudskosten

De DC breaker switch-technologie garandeert maximale veiligheid aan boord. De beschikbaarheid van schepen en systemen aan boord stijgt terwijl onderhoudskosten en gevolgschade in geval van kortsluiting worden teruggebracht. Dit resulteert in een lagere total cost of ownership. Het modulair ontwerp maakt eenvoudige integratie binnen bestaande netwerken mogelijk. Deze technologie is toekomstbestendig aangezien de DC breaker-serie verder wordt uitgebreid tot 5 kA te. De certificering van de grotere modellen volgt in 2020.

Veiligheid en redundantie in gesloten bussystemen

Traditionele (DP) energiesystemen zijn ontworpen voor open bus-modus. Dit betekent dat deze systemen volledig gescheiden werken. Dit specifieke ontwerp is minder efficiënt, maar vaak noodzakelijk om veiligheidsredenen. Een gesloten bussysteem biedt een naadloze integratie van de systemen, is daardoor complexer en stelt hogere eisen aan de veiligheid. De DC-schakelaar maakt slimme oplossingen mogelijk met gelijkwaardige veiligheid, wat bijdraagt aan brandstofbesparing, lagere onderhoudskosten en een vermindering van de ecologische voetafdruk. De snelle afschakeltijden van de DNV-GL goedgekeurde DC-schakelaar maken een eenvoudiger validatie van de selectiviteitszones in aangesloten systemen mogelijk. Dit geldt ook voor fouttolerantie en live-kortsluitingstests van worst case fout scenario’s. Een belangrijke stap richting een groenere en veiligere maritieme industrie.