Belangenbehartiging: uitstoot van broeikasgas zeevaart op IMO agenda

Regelmatig praten we je bij over onze inspanningen op het gebied van belangenbehartiging. Vanzelfsprekend hebben we momenteel veel aandacht voor Oekraïne. Hierover ontvangen al onze leden 2 keer per week een update. Maar ondertussen blijven ook andere onderwerpen onze aandacht vragen zoals oneerlijke concurrentie, IMO-gesprekken en een marktconsultatie door de Rijksrederij.

Aan tafel bij de IMO
Deze week vindt bij de IMO het overleg over de aanpak van de uitstoot van broeikasgas door de zeevaart plaats. NMT heeft deelgenomen aan het nationaal vooroverleg voor deze bijeenkomst. Over enkele weken vindt het IMO-overleg Pollution Prevention and Response plaats. Op de agenda staan verschillende milieu gerelateerde zaken. NMT neemt deel aan dit overleg bij de IMO. Op deze manier weten wij precies wat er bij de IMO speelt en waar de gesprekken naar toe gaan. Hiermee kunnen wij de leden voorzien van de meest actuele informatie.

Caroline Nagtegaal (VVD) wil scheepsbouwsector bij Carbon Border Adjustment Mechanism
VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal springt regelmatig in de bres voor de maritieme maakindustrie. Deze keer doet zij een oproep aan de Europese Commissie om te onderzoeken of de scheepsbouwsector toe kan worden gevoegd aan het zogeheten Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Deze grensheffing moet ervoor zorgen dat té goedkope producten – in dit geval schepen gebouwd door Chinese staatsbedrijven – niet zonder prijsopslag Europese wateren kunnen bereiken.

Roemenië: EU-wetgeving die buitenlandse subsidies aanpakt ook voor scheepsbouwsector
De Roemeense minister van Economische Zaken in Brussel heeft in een kort onderhoud over de Chinese concurrentie aangegeven zich te willen inspannen om te zorgen dat de EU-wetgeving over buitenlandse subsidies die de interne markt verstoren ook daadwerkelijk van toepassing zal zijn op de Europese scheepsbouwsector. Die steun is zeer welkom, want het gevaar dreigt nu dat Europese goederensectoren, inclusief de scheepsbouwsector, buiten de boot gaan vallen bij deze wetgeving.

Marktconsultatie Rijksrederij over Onderhoudscontract 2023 goed bezocht
Op 7 maart heeft NMT deelgenomen aan de marktconsultatie van de Rijksrederij over het Onderhoudscontract 2023. In deze goed bezochte bijeenkomst werden inzichten van marktpartijen met de Rijksrederij en Rijkswaterstaat gedeeld aan de hand van een aantal vragen. De omvang en aard van het onderhoud van de huidige vloot zal komende jaren toenemen vanwege de lange aanloop naar het vervangingsprogramma.