Creatieve en innovatieve studenten op de Maritime Innovation Experience 2015

Donderdag 12 november vormde RDM Rotterdam het decor van de vierde Maritime Innovation Experience. 200 studenten en scholieren van verschillende onderwijsinstellingen maakten kennis met 20 maritieme bedrijven. Verder konden zij hun creativiteit kwijt in een divers workshopprogramma, waar innovatie in de maritieme sector centraal stond. Hierbij was speciale aandacht voor de ontwikkelingen binnen de specialisatie Wind op Zee. Het programma werd afgesloten door pitches van studieprojecten.

Toekomst maritieme sector op de Centrale Markt

De ochtend werd geopend door Marnix Krikke, Innovation & Human Capital Director van Netherlands Maritime Technology. Op de Centrale Markt konden de studenten in gesprek gaan met diverse bedrijven. Sommige studenten waren concreet op zoek naar stage- of afstudeerplaatsen. Voor andere studenten was het een perfecte gelegenheid om een verdere impressie van hun toekomstige werkgebied te krijgen. Er was ruim gelegenheid om vragen te stellen. Diverse bedrijven toonden hun plannen met Virtual Reality brillen en drones. Deze gaan naar verwachting een grote rol in de toekomstige maritieme sector spelen. Buiten had MARIN een proefopstelling van een free fall boot opgesteld, waardoor de bezoekers een realistische weergave van de impact van het vallen konden bekijken.

  • 121115-392
  • 121115-464
  • 121115-070
  • 121115-096
  • 121115-086

Klik hier voor het volledige fotoverslag van de Maritime Innovation Experience

Conceptueel denken in workshops

In zes verschillende workshops, gegeven door Bosch Rexroth, RH Marine, Feadship, Ampelmann, Tideway Offshore Solutions en Van Oord, konden de studenten aan de slag met interessante cases. Zo werden er in groepen concepten voor slimme en schone schepen in de toekomst bedacht en gekeken naar oplossingen voor Wind op Zee-projecten. Naast het volgen van de workshops was het mogelijk een rondleiding in het RDM Innovation Dock te volgen en een kijkje op de kavels in bedrijf te nemen. Bij Maritime by Holland was het mogelijk om een eigen solar bootje te bouwen.

Aquabots winnaar pitches

Studenten van het Da Vinci College, Hogeschool Rotterdam en de Rotterdam Mainport University presenteerden in vijf minuten hun studieproject in opdracht van het bedrijfsleven. Edward Gilding (InnovationQuarter/Maritime Delta) begeleidde de pitches door de studenten. De jury, bestaande uit Jan Willem de Wit (Holland Marine Technologies BV), Hanneke Pieters (docente Energietechniek Hogeschool Rotterdam) en Marloes Groenenboom (Public Relations STC) beoordeelde de studenten op creativiteit, innovatief vermogen en presentatievaardigheid.

De winnaar was Mark van Winkelen, student werktuigbouwkunde Hogeschool Rotterdam, met het project Aquabots. Project Aquabots is een samenwerking tussen RDM CoE (CoP Maritime & Offshore Innovation) en RH Marine. Het doel van het project is het creëren van autonome, emissieloze vaartuigen die op de Nederlandse waterwegen verschillende taken gaan vervullen. Mark van Winkelen won samen met zijn team een rondvaart door Rotterdam met de HotTug.

 

Partners

De Maritime Innovation Experience werd mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband Maritime Delta, het RDM Centre of Expertise (Hogeschool Rotterdam en STC), Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maritiem (Da Vinci College en STC), InnovationQuarter, TKI Wind op Zee en Netherlands Maritime Technology.