Een week lang de maritieme sector in de spotlight

Tijdens de jaarlijkse Maritime Week van 10 t/m 17 november organiseert de maritieme sector evenementen waar professionals en studenten kennis kunnen delen. Daarnaast zijn er leuke activiteiten voor de hele familie, zodat mensen op een laagdrempelige manier alle facetten van onze sector leren kennen.

Met een omzet van €54.5 miljard en meer dan 271.500 werknemers is de Nederlandse maritieme sector van een niet te onderschatten belang voor de Nederlandse- en de wereldeconomie. De Maritime Week focust op die economische impact en op carrièrekansen, innovaties en de duurzaamheidsambities van de sector. Daarmee sluit de week naadloos aan op de belangrijkste thema’s van Nederland Maritiem Land: Human Capital, Innovation en Trade.

De officiële aftrap van de Maritime Week vindt morgen plaats in Wageningen tijdens de open dag van MARIN (Maritime Research Institute Netherlands), één van de grootste maritieme onderzoeksinstituten ter wereld. Bij wijze van pre-opening gaan er ook vandaag al een paar activiteiten van start. Staatssecretarissen Barbara Visser (Defensie) en Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) onthullen voor genodigden het 10.000ste scheepsmodel van MARIN, een bijzonder model dat ook tijdens de open dag ‪op zaterdag 10 november te zien zal zijn voor het publiek.

Shipathon

Een ander evenement dat vandaag alvast begint, is de twee-daagse Shipathon. Dit is de maritieme versie van een ‘hackathon’: een super brainstorm. Zo’n 120 young professionals tussen de 20 en 35 jaar komen bij elkaar bij Undercurrent in Amsterdam. Samen bedenken ze in 18 uur en 52 minuten (een zeemijl) vernieuwende oplossingen om zeevarende schepen nog slimmer te maken.

Als maritieme sector werken wij hard aan het ‘slimmer’ maken van schepen. Smart Shipping is één van de ontwikkelingen die dat mogelijk maakt. Bij Smart Shipping verwerven allerhande sensoren data over het functioneren van een schip. Op den duur moet deze technologie de internationale scheepvaart veiliger, duurzamer en economischer maken.

Maritiem Simulator Trainingscentrum

Onze sector is high tech, hands on. Daar hoort innovatieve scholing bij, zoals het Maritiem Simulator Trainingscentrum (MSTC) op Terschelling. Ter ere van het 25-jarige bestaan van MSTC vindt er vandaag een feestelijk symposium plaats in WestCord Hotel Schylge. Er is een interessant programma samengesteld, waarbij de focus ligt op nieuwe ontwikkelingen en de toekomst van het gebruik van simulatoren binnen het maritiem onderwijs.

Bekijk alvast het hele programma van de Maritime Week om in de stemming te komen. Er komt een aantal heel bijzondere evenementen aan. Hoogtepunt is natuurlijk het Maritime Awards Gala, waar de hele maritieme sector komt, samen met onze minister van Maritieme Zaken, Cora van Nieuwenhuizen, om de innovatieve kracht van onze sector te vieren. Al het nieuws rond de Maritime Week vind je terug onder de #maritimeweek op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Meer informatie lees je ook op www.maritiemland.nl.