Eerste uiterst zuinige waddenferry voor W.D.R. te water bij Thecla Bodewes Shipyards

Maandag 8 april is de 250 pax waddenferry “Adler Rüm Hart” te water gelaten in Harlingen.Met een capaciteit van 250 passagiers en een leeg scheepsgewicht van slechts 78 ton heeft Thecla Bodewes Shipyards, in samenwerking met Conoship, een uniek concept gerealiseerd. Het lage gewicht van het schip en de optimale rompvorm zorgen ervoor dat dit schip aan zeer zuinige motoren met een laag vermogen genoeg heeft om haar maximale snelheid van 18 knopen te realiseren.

Meer informatie

Ondanks de geringe afmetingen van het schip (34 x 11 meter), is dit een project geweest met uitdagingen. Zo is de bouw van het schip heel snel gegaan. In December vorig jaar is het Bloemsma casco aangekomen in Harlingen en met nog een paar weken te gaan is de totale afbouwtijd slechts 5 maanden geweest. De komende weken zal het schip “in bedrijf worden gesteld” waarna de proefvaarten plaats zullen vinden. Na de proefvaarten zal W.D.R. het schip onmiddellijk in gebruik nemen voor het vervoeren van passagiers van en naar de noordelijke Duitse Wadden.

Naast de geringe bouwtijd heeft ook het geringe ontwerpgewicht van het schip voor de nodige hoofdbrekens gezorgd. Project Engineer Jouwert Turkstra: “We hebben alles wat aan boord ging met een weegschaal moeten wegen, dit was voor alle werknemers iets nieuws. Nu we het schip hebben gewogen en het gewicht nagenoeg gelijk is aan het ontwerp gewicht, kunnen we stellen dat we deze uitdaging goed hebben doorstaan”.

Thecla Bodewes Shipyards is gespecialiseerd in het bouwen van zeegaande coasters, passagiersschepen, duwboten, kotters en binnenvaartschepen. Thecla Bodewes Shipyards heeft momenteel vier locaties en staat bekend om zijn geavanceerde innovatie.

De aluminium catamaran werd besteld door Wyker Dampfschiffs-Reederei Föhr-Amrum GmbH (W.D.R.).

W.D.R. onderhoudt veerdiensten met zes veerboten van SchleswigHolstein naar de Noord-Friese Waddeneilanden (van Dagebüll naar Föhr en Amrum en van Schüttsiel naar Hooge en Langeness).