Dit evenement is geweest Bekijk komende evenementen
Voltooid, rechts vindt u enkele alternatieven

Handelsmissie Noord-Duitsland (VOL)

Van 19 tot en met 23 mei vindt de handelsmissie naar Noord-Duitsland plaats, op het gebied van scheeps- en/ of jachtbouw. De missie wordt georganiseerd door RVO in nauwe samenwerking met onder andere NMT.

Organisator

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, leidt de handelsmissie. De missie loopt parallel aan het werkbezoek dat Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen aan de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg van 20 tot en met 22 mei. Zij zullen aanwezig zijn bij enkele programmaonderdelen van de missie.

Voor wie?

Deelnemers zijn bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van:

  • Scheeps- en jachtbouw;
  • Innovatieve maritieme toeleveranciers van schepen en/of (super)jachten, bij voorkeur met innovatieve producten op het gebied van duurzaam varen;
  • Maritieme kennisinstellingen en start-ups en scale-ups die in deze sector actief zijn.

Programma

Er worden twee programma’s samengesteld, het programma scheepsbouw en het programma jachtbouw. Bij enkele bezoeken komen de twee programma’s bij elkaar. Bekijk hier de conceptprogramma’s:

Conceptprogramma scheepsbouw (pdf, Engelstalig)
Conceptprogramma jachtbouw (pdf, Engelstalig)

De Duitse markt

De maritieme sector geldt als een van de belangrijkste sectoren in Noord-Duitsland en staat internationaal bekend als moderne en gespecialiseerde hightechindustrie. Naar schatting zijn circa 400.000 mensen in Duitsland direct of indirect in de maritieme sector werkzaam. Daarvan zijn circa 83.000 personen werkzaam in de scheepsbouw of toeleverindustrie voor de scheepsbouw. De sector genereert een omzet van circa 50 miljard euro. Ook op lange termijn blijft de maritieme economie een toekomstbranche voor Duitsland, met een hoog groei- en arbeidspotentieel.

De Duitse scheepsbouwsector bouwt voornamelijk grote zeegaande cruiseschepen, jachten, marineschepen en luxe riviercruiseschepen. De orderboeken laten zien dat de Duitse scheepbouwsector succesvol is en wat betreft zeegaande schepen wereldwijd tot de top 5 behoort.

Met name de werven met de focus op grote cruiseschepen doen het goed. Deelname aan de missie geeft je de mogelijkheid om in contact te komen met deze zeer kennisintensieve industrie en de opties voor samenwerking op handels- en/of innovatieterrein te verkennen. Je bezoekt behalve Rostock in Mecklenburg-Voor-Pommeren, ook de andere belangrijke Noord-Duitse steden Hamburg en Bremen.

Wat biedt de missie?

De missie geeft je de gelegenheid om in contact te komen met potentiële Duitse zakenpartners. Je krijgt ook een goed beeld van de mogelijkheden die deze deelstaten te bieden hebben. In het bijzonder geeft de missie je als bedrijf of kennisinstelling, de kans om deze specifieke markten te verkennen.
De programma’s bevatten verschillende onderdelen, zoals:

  • sectorspecifieke seminar(s) en/of workshop(s);
  • bezoeken aan bedrijven, overheids- en kennisinstellingen;
  • netwerkevenementen;
  • netwerkdiner(s);
  • Holland Trade Dinner;
  • (individuele) matchmaking.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Joëlla Lucas, Trade Promotion Manager bij NMT via E lucas@maritimetechnology.nl of met RVO, Marianne van Male, projectleider economische missies via E marianne.vanmale@rvo.nl.

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) organiseert deze missie in nauwe samenwerking met Netherlands Maritime Technology (NMT), Holland Yachting Group, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Nederlandse ambassade in Berlijn, NBSO Hamburg en VNO-NCW/MKB–Nederland.

Foto copyright: ANP