Van 6 tot en met 9 september 2022 is het zover. De SMM beurs vindt plaats in Hamburg. In 2019 was de beurs nog digitaal, maar nu mogen we weer! Netherlands Maritime Technology (NMT) organiseert op deze beurs een NL Paviljoen met NL Lounge.
In het NL Paviljoen hebben we momenteel nog 1 stand beschikbaar. Neem hiervoor contact op met Joëlla Lucas, Trade Promotion Coördinator bij NMT via T 088 44 51 024 of E lucas@maritimetechnology.nl.
Let op! Vanwege het beperkt aantal beschikbare stands kan het zijn dat je op de wachtlijst komt te staan. Wij behandelen de inschrijvingen op volgorde van binnenkomst. Hierover nemen wij, na jouw inschrijving, zo snel mogelijk contact met je op.
Marktinformatie
Duitsland bouwt voornamelijk grote zeegaande cruiseschepen, jachten en marineschepen. Daarnaast is het land actief in het segment van luxe riviercruiseschepen. De orderboeken ten tijde van het vierde kwartaal van 2021 laten zien dat Duitsland de nummer 5 is van de wereld als er gekeken wordt naar het aantal Compensated Gross Tonnage (CGT) van commerciële zeegaande schepen.
China staat op nummer 1 gevolgd door Zuid-Korea, Japan en Italië. Ongeveer een kwart van het Europese orderboek van commerciële zeeschepen in CGT valt toe te rekenen aan Duitsland, dit komt voornamelijk door een aantal grote cruiseschepen.
Grote scheepswerven in Duitsland zijn bijvoorbeeld Meyer Group in Papenburg, MV Werften in Wismar en FSG in Flensburger. FSG, in handen van Tennor Group, heeft een aantal hoogwaardige ferry orders. Op het moment van schrijven heeft Meyer Werft in Papenburg zeker 10 orders voor cruiseschepen. Voornamelijk de werven die zich toeleggen op grote cruiseschepen hebben op papier orders lopen tot aan 2024. Meyer Group maakt naast de grote ook weer wat kleinere cruiseschepen. Echter door het wegvallen van de vraag naar cruiseschepen door de coronacrisis zitten cruisebouwers in zwaar weer. Orders worden vertraagd afgebouwd en er zijn noodgedwongen honderden banen geschrapt en duizenden staan op de tocht.
De jachtbouw in Duitsland richt zich in hoofdzaak op de allergrootste jachten. Onder andere Lürssen en Abeking & Rasmussen doen het goed. Lürssen heeft inmiddels acht locaties in Duitsland, waar behalve nieuwbouw van jachten ook refits van jachten plaatsvinden alsmede nieuwbouw van marineschepen en reparatie van zeeschepen. Ook Abeking & Rasmussen is naast de bouw van jachten gespecialiseerd in marineschepen (zoals mijnenvegers), cruiseschepen en refits.
Damen en het Duitse ministerie van defensie hebben een contract getekend voor de bouw van vier fregatten voor de Duitse marine. Damen is hoofdaannemer van het project, dat een waarde heeft van €4,6 miljard. De fregatten van het type MKS 180 moeten tussen 2027 en 2031 geleverd worden, daarnaast is er een optie voor de levering van nog eens twee extra schepen, na 2032. De schepen worden in Duitsland gebouwd. De ‘Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau’ (VDMA) laat in een recent rapport weten dat de maritieme toeleverancier industrie voor de scheepsbouw en de offshore-industrie in Duitsland werkgelegenheid biedt voor 63000 werknemers. De jaarlijkse omzet is rond de 10 miljard euro en het export deel daarvan ligt rond de 75 procent.
Meer informatie
Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op met Joëlla Lucas, Trade Promotion Coördinator bij NMT via T 088 44 51 024 of E lucas@maritimetechnology.nl.