Experimenteer met trillings- & geluidsvraagstukken tijdens training Onboard Noise and Vibration

Het beperken van hinder door trillingen en geluid aan boord van schepen is een belangrijke uitdaging in ontwerp en engineering. Overmatige trillingen kunnen leiden tot schade aan materieel en tot vermoeidheid van de bemanning. Bovendien is overlast van geluid hinderlijk voor opvarenden, waardoor opdrachtgevers in veel projecten hoge eisen stellen aan geluidsniveaus. Om aan strenge eisen te voldoen moet de ontwerper en engineer inbreng van specialistische adviezen kunnen beoordelen en verwerken in het ontwerp. Door het volgen van de compleet vernieuwde training Onboard Noise and Vibration op 18 en 19 juni 2019 in Delft word je een volwaardige gesprekspartner voor specialisten op deze gebieden. Ervaar de theorie direct in de praktijk tijdens de testen op een ponton aan de Delftse Schie. Deze training is ontwikkeld door Netherlands Maritime Technology (NMT), TNO en MARIN.

Een deugdelijke introductie in het gebied van trillingen en geluid aan boord van schepen, maar nu niet meer saai”, zo is de vernieuwde NMT training Onboard Noise & Vibration het beste te omschrijven. Lex Vredeveldt, Senior Scientist Naval Architect bij de onderzoeksgroep Structural Dynamics van TNO, vervolgt: “Als we aan boord zijn van een schip voor een klus en aan het werk gaan met opnemers, excitatie machines en geluidsbronnen, dan raakt iedereen geboeid. Als je weet waar je fysiek mee bezig bent dan ben je gemakkelijker bereid om het geduld op te brengen om kennis te nemen van de relevante rekenmethoden, meetmethoden en experimentele technieken.”

Praktijkgedeelte aan de Delftse Schie

We hebben een ponton gehuurd waarop we een kleine cabine plaatsen. Tijdens de training brengen we het ponton in trilling met een excitator en we zetten er geluidsbronnen op. Vervolgens laten we zien hoe je responsie kunt meten en wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. We gaan tijdens de training ook rekenen aan de opstelling en aan oplossingen.”

Waar beginnen bij een trillings- of geluidsvraagstuk?  

Ontwerpers, superintendents, surveyors, inspecteurs, leveranciers en consultants die zich bezig houden met het trillings- en geluidsaspect hebben veel baat bij deze training. “Na de training heb je het besef gekregen waar je moet beginnen als je met een trillings- of geluidsvraagstuk te maken krijgt. Bovendien weet je wie je moet mobiliseren en wat je in stelling moet brengen om vat te krijgen op het vraagstuk. Stel dat je bij een heftig trillend brugdek wordt geroepen dan weet je wat je moet doen om uit te zoeken of het een resonantie is en welke bron de trilling veroorzaakt. Ook heb je mogelijke oplossingen voor ogen.”

Aanmelden voor de training kan via deze link.