Hull Vane wint Technology award 2018 van International Superyacht Society op FLIBS

Op de eerste avond van de Fort Lauderdale International Boat Show – ook bekend als FLIBS – zijn de jaarlijkse Design & Leadership Awards uitgereikt aan een aantal bijzondere superjachten, persoonlijkheden en bedrijven. Één van die onderscheidingen is de Technology Award, die toegekend wordt aan een innovatie die een waardevolle impact heeft gehad op de superjacht industrie.

De juryleden, bestaande uit ervaren professionals, heeft unaniem besloten om de 2018 Technology Award toe te kennen aan de Hull Vane® omdat zij onder de indruk waren van de eenvoud van het systeem en het feit dat de effectiviteit ontegensprekelijk bewezen is op een aantal jachten en commerciële schepen. De Hull Vane® is eigenlijk technologie uit de jachtbouw – oorspronkelijk ontwikkeld voor de America’s Cup zeilrace – die nu de overstap maakt naar commerciële schepen en marineschepen, net zoals de technologie uit de Formule 1 na enkele jaren toegepast wordt op gewone auto’s.

De Hull Vane® is een gepatenteerde Nederlandse toepassing van een draagvleugel om de prestaties van waterverplaatsende (niet-planerende) schepen te verbeteren. Kort komt het erop neer dat een onderwatervleugel gebruikt wordt om energie van de hekgolf om te zetten in een voortstuwende kracht. De bewezen resultaten variëren van 10 tot 29% brandstofbesparing, wat resulteert in een hogere topsnelheid en een veel groter bereik.

De neven-effecten van de Hull Vane® zijn wellicht even belangrijk voor de gemiddelde superjacht eigenaar: de vleugel dempt de scheepsbewegingen in golven en het geluidsniveau aan boord wordt verlaagd doordat er minder motorvermogen nodig is, de schroeven minder belast worden en de hekgolf gereduceerd wordt.

Naast voorstuwing d.m.v. zeilen is er nog geen eenvoudige oplossing om superjachten te laten varen zonder CO2-uitstoot. Het is nog niet geweten welke brandstof gebruikt zal worden op superjachten over enkel decennia, maar het verlagen van de weerstand vandaag zal de energietransitie in de toekomst makkelijker maken. Geen alternatieve voortstuwing is zo goedkoop, licht en compact als dieselbrandstof en dieselmotoren.